Početna » Новости » Обавештење СРПС-а са састанка од 16.09.2015. године

Обавештење СРПС-а са састанка од 16.09.2015. године

Дана 15.9.2015. године на позив министра просвете одржан је састанак у министарству на коме су били присутни представници сва 4 репрезентативна синдиката (СРПС су представљали Слободан Брајковић и Милорад Антић) и представници министарства просвете на челу са министром Срђаном Вербићем, а присутни су још били помоћник министра за средње образовање Снежана Марковић и помоћник министра за високо образовање Милован Шуваков.

  1. Представници сва четири синдиката указали су да је Закон о броју запослених у јавном сектору неуставан и да има дискриминишући карактер, а са том констатацијом сложили су се и представници министарства. Договорено је да се покрене иницијатива како би дошло до расправе на Влади Републике Србије да неће бити примене овог члана за образовање, јер овај закон предвиђа гашење радних места а не да се неко други запосли на то радно место, што је у образовању случај.
  2. Што се тиче спровођења Споразума: ЗОСОВ ће бити на Влади у септембру, а након тога се очекује његово усвајање у Скупштини. Разлог кашњења је велики број примедби и предлога (преко 200 страница текста) од стране просветних радника.
  3. Договорено да се инсистира на састанку са премијером и министром финансија и да министар просвете и синдикати изврше неку врсту притиска како би се помоћ предвиђена у Споразуму што хитније исплатила.
  4. Када је реч о платним разредима има потешкоћа при изради тог закона, али је изведен закључак да ако се тај закон не усвоји тражиће се повећање коефицијената.
  5. Постигнут је договор да се везано за правилнике о цени услуга у основној и средњој школи четири репрезентативна синдиката направе групу која ће пратити измене нарочито за пољопривредне школе, школе за образовање одраслих и школе за децу са посебним потребама.
  6. Када је реч о платама министар нам је пренео став ММФ-а да су резервисани и да не постоји расположење за повећање плата.
  7. Синдикати су указали на неправилности када је реч о формираним листама потреба, технолошких вишкова и непуне норме јер поједини директори манипулишу са тим листама. СРПС је нарочито захтевао да министар мора енергичније да реагује да тамо где се уоче неправилности искористи своје законско право и уведе привремене мере. Синдикати су добили обавезу да пошаљу министру по три школе где сматрају да су те неправилности драстичне.

Састанци са министром и информације које нам пружа ништа нам не значе. Размислите шта треба предузети и шта нам следи.

у  Београду,

16. 09. 2015. године

Милорад Антић,  председник  ФССШ

 

 

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...