Početna » Zanimljivosti » Обрадовић: Нема одговорности министарства просвете

Обрадовић: Нема одговорности министарства просвете

Министар просвете Жарко Обрадовић изјавио је данас да је ово министарство предузело све што је било у њиховој надлежности у вези с организацијом и спровођењем мале матуре и да њихове одговорности нема што су тестови доспели у јавност пре полагања.

Он је на скупштинском Одбору за образовање и науку рекао да мала матура није поништена већ да се неће гледати резултати завршног испита из српског (матерњег) и математике при упису, јер се осмогодишње школовање завршава полагањем мале матуре и то је предуслов за упис у средњу школу.

 

Седница Одбора за образовање и науку није имала кворум, јер није присуствовао ниједан посланик владајуће већине тако да нису могли да буду усвојени закључци, али је могло да се расправља о проблему мале матуре.

Обрадовић је додао и да је важно што су они који су украли и дистрибуирали тестове ухваћени, јер је у питању кривично дело.

„Тестови су штампани ван Министарства просвете и очекујем да се истрага неће зауставити на овом броју људи, већ да ће бити ухваћени сви у ланцу“, нагласио је министар просвете.

z.-obradovic-tanjug

 

Жарко Обрадовић, Фото: Танјуг / С. Радовановић

Министар је подсетио да када су имали чврсте доказе да је тест из математике доспео у јавност пре тестирања, поднете су кривичне пријаве и тражено је од полиције да спроведе истрагу.

„Нисам сигуран да су сви задовољни што је кривац пронађен и ухапшен. Нама је стало да се утврде кривци за крађу тесттова“, истакао је министар просвете.

Обрадовић такође сматра да мала матура треба да остане и даље, јер је, како каже, уведена због појаве хиперпродукције вуковаца.

Помоћник министра просвете Зоран Костић нагласио је да је ово министарство благовремене реаговало када су добили доказе да је тест из математике „проваљен“ и да је због тога донета одлука да се тест помери за један дан.

„Да смо тада имали релевантне доказе и за српски језик, ми бисмо сигурно реаговали“, нагласио је Костић.

Посланик ЛДП-а Миљенко Дерета рекао је да питање одговорности није само кривично већ и морално и да ће ова странка тражити смену министра и свих одговорних људи у министарству просвете.

„Кренућемо у прикупљање потписа за смену министра због лоших резултата завршног испита, на украденим тестовима. Деца су нам функционално неписмена, што потврђују све лошији резултати завршног испита“, нагласио је Дерета.

Посланица ЛСВ Олина Папуга рекла је да овим што министарство говори да мала матура није поништена жели цела афера да се заташка и поновила да су националне мањине добиле различите тестове из математике.

Посланик ДС Јанко Веселиновић замерио је посланицима владајуће већине што нису дошли на одбор и дали му кворум за рад, већ, како је рекао, седе у скупштинском ресторану, што указује да је ова тема важна само опозицији.

„То што министар није кривично одговоран не значи да није политички одговоран“, казао је Веселиновић и упитао министра како може да успе испит за који се зна да је један део деце купио тестове.

Констатација да су посланици владајуће већине у ресторану изазвала је оштре реакције министра који га је упитао како може тако нешто да говори о „његовим друговима“ и откуд он зна где су посланици, као и да нико није питао ни где је он када су усвајани важни закони у скупштини.

Тензију је примирио председник Одбора Миодраг Стојковић, који је додао да је један број посланика владајуће већине дошао, па напустио седницу како не би дали кворум.

Посланик ДС Владимир Гордић рекао је да је у афери са тестовима кривац онај ко је контролисао цео поступак.

„Не може за пад економије бити кривац дилер на улици, већ се зна ко је крив. Тако и овом случају, зна се ко су кривци“, нагласио је Гордић.

Он је указао да су сада у неравноправном положају деца која су имала лошији успех у школи, а трудили су се да ураде добро тестове на завршном испиту.

Председник Форума београдских гимназија Миодраг Сокић сматра да се министарство просвете није добро снашло у целој овој причи и да су „гасили пожар петролејом“.

„Екипа која је гасила овај пожар је допринела да се он разбукти. Требало је одмах, чим су постојале сумње да су тестови доспели у јавност да их пониште“, закључио је Сокић.

Седници су присуствовали и представници родитеља који су министру указали на психичку тортуру кроз коју су пролазила њихова деца, прво када су дошли на испит и сазнали да један број ученика има решења за тестове из српског, а затим понављањем тестова из математике.

 

Извор: Дневник

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...