Početna » Zanimljivosti » Образовање је темељ бриге о деци

Образовање је темељ бриге о деци

Деца од најранијег узраста треба да буду укључена у социјалне програме како би развила своје потенцијал

Београд – Нема земље на свету где права детета не могу бити побољшана. Проблема има свуда, али највише активности имамо у неразвијеним земљама, посебно у Африци и Азији – рекао је за Данас председник Извршног одбора УНИЦЕФ и стални представником Финске у УН Јармо Винанен, који је предводио делегацију УНИЦЕФ у четвородневној посети Србији. Винанен је похвалио рад канцеларије ове организације у нашој земљи, и позитивно оценио сарадњу са представницима власти.

– УНИЦЕФ је добар партнер са државним органима у Србији и на републичком и на локалном нивоу. Власт доста улаже у промоцију и заштиту права детета. Невладин сектор се такође активно бори за права деце, оценио је Винанен. Он је током посете Београду разговарао са представницима државних органа, изразивши задовољство што Србија има посебан Одбор за права детета, на чијем је челу председник републичке Скупштине Небојша Стефановић.

– Прошло је 60 година од последње посете делегације Извршног одбора УНИЦЕФ Београду, следећа посета ће бити раније, мада о томе нисмо конкретно разговарали. Канцеларија УНИЦЕФ у Србији добро ради свој посао, закључио је Винанен.

Директорка Канцеларије УНИЦЕФ у Србији Јудита Рајхенберг истакла је да су делегацији Извршног одбора УНИЦЕФ предочени проблеми са којима се сусрећу деца у Србији.

– Причали смо о животном стандарду и разлици између развијених и мање развијених општина. О томе шта деца имају на располагању у Београду, а шта у мањим местима. Друга тема разговора били су фактори који доприносе да дете нема потребне услове да развије све своје потенцијале, од којих је кључни фактор сиромаштво. Такође, причали смо о потреби за већом инклузијом ромске и деце са сметњама у развоју у друштво, истакла је Рајхенбергерова. Она је додала да деца од најранијег узраста треба да буду укључена у социјалне програме како би развила своје потенцијале, као и да је у томе кључно образовање.

– Србија је у последњих пет година направила видљиве резултате када је реч о заштити права најугроженијих група деце, али има још доста тога да се ради – рекла је Рајхенберг, оценивши позитивно сарадњу Канцеларије УНИЦЕФ у Србији са државним органима и невладиним сектором.

 

Делегација задовољна резултатима

Делегација Извршног одбора УНИЦЕФ последњи пут је посетила Србију 1953. Циљ овогодишње посете је био да се чланови Одбора упознају са стањем деце и њихових породица у земљи и да размотре приоритете, стратегије и резултате програма сарадње УНИЦЕФ са Владом Србије, који се односе на унапређење положаја деце и социјалну инклузију. Извршни одбор УНИЦЕФ састављен је од 36 земаља чланица које представљају Африку (8 места), Азију (7), Источну Европу (4), Јужну Америку и Карибе (5) и Западну Европу и остале регије (12).

 

К.Живановић

Извор: Данас

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...