Početna » Новости » Obrazovanje i odgovornost da budu prioritet Srbije

Obrazovanje i odgovornost da budu prioritet Srbije

Forum srednjih stručnih škola Beograda uputio je pisma predsednicima političkih stranaka i njihovih odbora za obrazovanje u kome traži da dostave svoje planove reforme stručnog obrazovanja u Srbiji.

Predsednik tog sindikata Milorad Antić kaže da neodgovorno i polovično sprovođenje usvojene Strategije obrazovanja „nužno vodi ka ukidanju mnogih srednjih stručnih škola, stvaranju deficita u proizvodnim zanimanjima i nastanku tehnoloških viškova u srednjim stručnim školama“.

Među brojnim problemima, Antić navodi nepostojanje sektora za srednje stručno obrazovanje u Ministarstvu prosvete, nacionalnog okvira kvalifikacija, socijalnog programa i mogućnosti za prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju nastavnika koji ostaju bez posla ili dela norme. Ovaj sindikat ukazuje da u Srbiji ne postoji efikasan sistem stručnog obrazovanja nastavnika, te da se nastavnicima konstantno nameću administrativni poslovi, umesto da se podstiču na kvalitetan i kreativan rad. U pismu političkim strankama Forum ističe da su nastavnici izloženi verbalnom, psihičkom i fizičkom nasilju od roditelja, učenika, kao i nadređenih struktura, i podseća da su sindikati mnogo puta bezuspešno pokretali inicijativu za izradu protokola za zaštitu prosvetnih radnika od nasilja.

„Pozivamo vas da ozbiljno i odgovorno promovišete obrazovanje kao prioritet Srbije i time povratite ugled i dostojanstvo obrazovnim institucijama i nastavnicima koji rade u njima“, navodi se u pismu Foruma srednjih stručnih škola.

Izvor: Danas

Beograd – Forum srednjih stručnih škola Beograda uputio je pisma predsednicima političkih stranaka i njihovih odbora za obrazovanje u kome traži da dostave svoje planove reforme stručnog obrazovanja u Srbiji. – See more at: http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/obrazovanje_i_odgovornost_da_budu_prioritet_srbije_.55.html?news_id=277397#sthash.i8OSKzYA.dpuf

Beograd – Forum srednjih stručnih škola Beograda uputio je pisma predsednicima političkih stranaka i njihovih odbora za obrazovanje u kome traži da dostave svoje planove reforme stručnog obrazovanja u Srbiji. – See more at: http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/obrazovanje_i_odgovornost_da_budu_prioritet_srbije_.55.html?news_id=277397#sthash.i8OSKzYA.dpufForum srednjih stručnih škola Beograda uputio je pisma predsednicima političkih stranaka i njihovih odbora za obrazovanje u kome traži da dostave svoje planove reforme stručnog obrazovanja u Srbiji.Predsednik tog sindikata Milorad Antić kaže da neodgovorno i polovično sprovođenje usvojene Strategije obrazovanja „nužno vodi ka ukidanju mnogih srednjih stručnih škola, stvaranju deficita u proizvodnim zanimanjima i nastanku tehnoloških viškova u srednjim stručnim školama“.Među brojnim problemima, Antić navodi nepostojanje sektora za srednje stručno obrazovanje u Ministarstvu prosvete, nacionalnog okvira kvalifikacija, socijalnog programa i mogućnosti za prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju nastavnika koji ostaju bez posla ili dela norme. Ovaj sindikat ukazuje da u Srbiji ne postoji efikasan sistem stručnog obrazovanja nastavnika, te da se nastavnicima konstantno nameću administrativni poslovi, umesto da se podstiču na kvalitetan i kreativan rad. U pismu političkim strankama Forum ističe da su nastavnici izloženi verbalnom, psihičkom i fizičkom nasilju od roditelja, učenika, kao i nadređenih struktura, i podseća da su sindikati mnogo puta bezuspešno pokretali inicijativu za izradu protokola za zaštitu prosvetnih radnika od nasilja.

„Pozivamo vas da ozbiljno i odgovorno promovišete obrazovanje kao prioritet Srbije i time povratite ugled i dostojanstvo obrazovnim institucijama i nastavnicima koji rade u njima“, navodi se u pismu Foruma srednjih stručnih škola.

O Milan Trbović

Pročitajte

Vratiti dignitet nastavniku

Predlozi izneti u našoj Platformi su izvodljivi u kratkom roku, ne zahtevaju nikakve krupne i ...