Početna » Новости » Од 17. новембра скраћују часове на 30 минута

Од 17. новембра скраћују часове на 30 минута

Због штрајка просветних радника у школама у Србији од 17. новембра часови ће бити скраћени на пола сата. Обавештење о том, законском облику синдикалне борбе, директори школа добили су од представника сва четири своја репрезентативна синдиката десет дана пре штрајка. Одлуку је донео Штрајкачки одбор представника Синдиката радника у просвети, Синдиката образовања, Уније синдиката просветних радника и Гранског „Независност“. Захтевима, с минимумом процеса рада, уз оне због којих су просветари одржали штрајк упозорења и на један дан обуставили наставу 22. септембра, да се изузму од смањења плата, а платни разреди донесу јединствено за све кориснике буyета, сад је додато и да се хитно започну преговори о Посебном колективном уговору, те реновираном Закону о основама система образовања и васпитања.

Наиме, просветари су у октобру штрајком тражили изузеће од смањења плата због тога што сматрају да су им плате већ мање од плата у другим областима које се финансирају из буyета, а из истог разлога траже и увођење јединствених платних разреда за све кориснике буyета, што доказују статистичким подацима по којима су плате у тој области, у којој је највећи број запослених високообразован, испод републичког просека. Нова два захтева додали су јер Посебан колективни уговор у тој делатности истиче почетком 2015. и константно, од доношења кровног Закона, упозоравају на његове мањкавости.

Министар просвете Срђан Вербић, такође на време обавештен о новом штрајку, тврди да је то само наставак вишемесечне приче, али се не може учинити много око плата, главног захтева просветара.

– Свесни смо тога да ће до штрајка доћи, али радимо даље – каже др Вербић. – Нема ничега што се суштински мења тиме што је штрајк најављен за тачно одређени датум. Смањење плата нужно долази, као и платне групе, и пратећи закон, иако не брзином којом би синдикати желели. Нама је много важније да платне групе буду коректно урађене, на најбољи могући начин, да то буде фер јер тек у том случају можемо унапређивати систем.

Извор: Данас

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...