Početna » Новости » Одакле вишак новца у буџету Србије

Одакле вишак новца у буџету Србије

Укупни приходи снажно порасли крајем маја (8,2 одсто), док расходи стабилно падају (4,7 процената), наводи се у извештају.

e07ddeficit

Само дан након што се премијер Александар Вучић, гостујући на националној телевизији, похвалио добрим резултатима у буџету, добре оцене стања српске касе стигле су и из Европске комисије (ЕК). Како се наводи у редовном тромесечном извештају ЕК за земље кандидате, српски буџет наставио је са позитивним изненађењима.

– На крају маја мањак у државној каси достигао је 27,2 милијарде динара, што чини свега 0,7 одсто процењеног годишњег бруто домаћег производа (БДП). То чини четвртину дефицита оствареног у истом периоду прошле године – каже се у извештају ЕК.

Укупни приходи су снажно порасли (за 8,2 одсто), оцењује се у овој анализи. Највећим делом томе су допринеле акцизе (раст од 21,8 одсто), увозни ПДВ (10,2) и непорески приходи (58,3 процента).

Са друге стране расходи падају стабилним темпом, па међугодишњи пад износи 4,7 одсто. Највише су смањени издаци за плате (12,2) и пензије (3,2 одсто).

У извештају се наводи да су, због курсних разлика, од почетка године државна дуговања већа за чак 150 милијарди динара. Највише због раста долара у односу на евро.

Премијер Александар Вучић изјавио је прексиноћ ће Србија ове године имати 70 милијарди динара више прихода од предвиђених и поновио да ће грађани осетити бољитак и да ће плате у јавном сектору и пензије порасти.

Вучић је за РТС, наводећи да подаци нису још усаглашени са ММФ, рекао да ће Србија имати 18 милијарди динара више у доприносима, 15 више у порезу на додату вредност, те 20 милијарди у акцизама и исто толико у непореским приходима. То полако показује подизање српске економије – рекао је Вучић.

Премијер је навео и то да ће Србија, ако будемо имали стагнацију до краја године, имати позитиван годишњи раст од 0,5 одсто, што је, уз мере фискалне консолидације, како је нагласио, „мало чудо”.

Вучић је рекао да ће то грађани у будућности да осете и најавио раст плата и пензија.

Највеће повећање имаће просветни радници, затим радници у здравству, полиција и војска, а бољитак ће осетити и сви пензионери.

Премијер је рекао да је добру економску политику видела и немачка канцеларка Ангела Меркел, која је недавно посетила Србију, и која је оценила да у Србији постоји озбиљност и одговорност у приступу и да будућност није урушавана због политичких поена.

 

Извор: Политика

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.