Početna » Новости » Одржан састанак у палати „Србија“

Одржан састанак у палати „Србија“

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, руководиоци школских управа,представници репрезентативних синдиката у просвети одржали су данас састанак у Палати „Србија“ са темом да ли је све спремно за почетак нове школске године.

У првом делу радног састанка, коме су присуствовали и представници Министарства за државну управу и локалну самоуправу, разговарано је о томе како нови прописи утичу на положај запослених у образовању.
Државни секретар проф. др Зорана Лужанин je обавестила све присутне да ће у школе до 1. септембра стићи сви уџбеници које су добили ученици у оквиру Пројекта „ Бесплатни уџбеници“, као и да ће за ђаке прваке у оквиру кампање безбедност у саобраћају, коју спроводе Агенција за безбедност у саобраћају и Министарство, бити подељени приручници о безбедном понашању у саобраћају.

У другом делу састанка, коме су присуствовали синдикати, разговарано је о примени Посебног колективног уговора, листама технолошких вишкова, Правилницима о критеријумима и стандардима за финансирање у основном и средњим школама, као и о другим актуелним питањима из области образовања. Синдикати су мишљења да су ови Правилници стигли у школе прекасно и да могу изазвати у том смислу проблеме, јер Министар Вербић је у јуну месецу најавио Синдикатима да ће на снази бити Правилници од прошле школске године, што није тачно, јер су Правилници измењени. Очекујемо што хитнији састанак са Министром Вербићем о изменама и допунама ових Правилника, како бисмо заједно дошли до што бољег решења.
Помоћник министра др Милован Шуваков је навео да је школама већ упућен допис да уносе податке у информациони систем о слободним радним местима, како би јавности била доступна и листа слободних места, односно потреба школа. Шуваков је навео да су листе по први пут јавне, те да служе као један вид јавне контроле. Листа слободних места би требала да буде завршена до 26. августа, с тим да ће радна места на одређено време бити третирана као слободна радна места. Начелници школских управа ће контролисати да ли директори у том смислу праве реалне спискове слободних радних места у школама и уколико директори буду кршили ПКУ или не буду пријављивали слободна радна места, начелници ће дати Министру Вербићу препоруку за разрешење директора.
Представници Министарства наредне недеље одржаће састанке и са свим директорима основних и средњих школа по Србији.

O Milan Trbović

Pročitajte

Платформа за спас образовања: Нагомилани проблеми у просвети, потребна јасна стратегија.

Платформа за спас образовања у Србији оценила је данас да је ситуација са просветом таква ...