Početna » Новости » Одржана седница Скупштинског одбора за образовање

Одржана седница Скупштинског одбора за образовање

На захтев синдиката, данас, 7.4.2015. године одржана je седница Скупштинског одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво на  којој је разматрана једина тачка дневног реда: Штрајк просветних радника и стање у просвети. Седници су присуствовали Поред народних посланика – чланова Скупштинског одбора и представници четири репрезентативна синдиката просвете, представници неких министарстава , министар просвете Срђан Вербић, саветник министра просвете Милован Шуваков и Наташа Ћирић шеф одсека за правне и стручне послове у средњем образовању и васпитању.
Представници синдиката у штрајку су говорили о тешком стању српске просвете као и катастрофално лошем материјалном положају запослених у просвети Србије. Такође су изнели разлоге за наставак штрајка, при чему су од скоро свих народних посланика, чланова Одбора за образовање , добили пуно разумевање и подршку. Представници синдиката у штрајку су још једном затражили хитно сазивање пленарне седнице Народне Скупштине, на којој би се разматрало стање у српској просвети.
Сви учесници, који су говорили на овој седници су се у својим дискусијама сложили да су плате просветних радника недопустиво ниске и закључили да се мора пронаћи начин да се такво стање по питању плата у просвети што пре промени на боље, како би се изашло у сусрет испуњивим захтевима просветних радника у штрајку и како би што пре дошло до нормализације наставе. Такође су се сви сложили да се материјални положај просветних радника системски мора решити од 1.1.2016. године праведним Законом о платним разредима.
На изненађење представника синдиката СРПС и УСПРС, министар Вербић је изјавио да он не види да је дошло до приближавања ставова синдиката у штрајку и министарства просвете, како су то саопштили представници синдиката и министарства просвете после два одржана састанка у присуству миритеља др Живка Кулића. Ова изјава има посебну тежину, јер сам министар просвете Срђан Вербић није присуствовао овим састанцима и очигледно да он не подржава остварен напредак у преговорима, који треба да доведу до окончања штрајка просветних радника.
Синдикати у штрајку настављају са законским штрајком. Надамо се да ће се преговори са министарством просвете и синдиката уз присуство миритеља наставити упркос данашњим изјавама министра просвете, јер је у интересу свих да до споразума дође, или можда није?!

O Milan Trbović

Pročitajte

Vratiti dignitet nastavniku

Predlozi izneti u našoj Platformi su izvodljivi u kratkom roku, ne zahtevaju nikakve krupne i ...