Početna » Новости » Orbović očekuje kompromis oko izmena zakona o radu

Orbović očekuje kompromis oko izmena zakona o radu

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izrazio je večeras očekivanje da će se u dijalogu oko izmena zakona o radu pronaći kompromisno rešenje između predstavnika sindikata, poslodavaca i države.

Da li će ono biti najsrećnije i da li će biti u potpunosti prihvatljivo za sve sindikate – verovatno da će imati neke posledice ili neka pitanja kojima nećemo biti baš oduševljeni – rekao je Orbović za RTS.
Reprezentativni sindikati su zatražili i dobili podršku članstva, za odluku da se vrate u pregovore o zakonu o radu. Ipak, kako su najavili da, ne odustaju od jednosatnog štrajka, najavljenog za 23. januar, jer je on sada štrajk upozerenja da se situacije poput ove oko izmena zakona o radu, ne ponove.

Deo domaćih stručnjaka smatra da sa reformskim zakonima treba požuriti, ali ima i onih koji tvrde da Zakon o radu ne spada u takve. Država mora da vodi računa o obe strane i u ovom slučaju je, prema njihovoj oceni, dobro postupila što je odlučila da pripremljeni nacrt izmena zakona o radu ne ide u proceduru usvajanja.
Savetnik za investicije Mahmut Bušatlija rekao je za RTS da država mora da bude moderator između te dve interesne grupe, poslodavaca sa jedne i radnika sa druge strane.Kod nas se nažalost zaboravlja da nema proizvodnje bez radnika. Ako vi imate poslodavca koji ima veoma malo ili nikoga zaposlenog onda se on vrlo lako tajkunizuje – kaže Bušatlija.
I sindikati koji nisu reprezentativni, zadovoljni su što se priča o zakonu o radu vraća na početak, jer je izlazak dva reprezentativna sindikata iz radne grupe, ugrozio interese radnika. Međutim, u novoj radnoj grupi vide i svoje mesto.

Smatramo da posle jučerašnje izjave čelnika naše Vlade, ta radna grupa mora biti proširena sa drugim predstavnicima sindikata i predstavnicima poslodavaca, i drugih ministarstava – kaže Željko Veselinović iz USS „Sloga“.
Reprezentativni i sindikati koji to nisu tvrde da od 150 izmena u sadašnjem nacrtu zakona o radu, čak 140 usmereno ka umanjivanju prava radnika.

Izvor: Blic

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...