Početna » Zanimljivosti » Осмаци неће у уметнике

Осмаци неће у уметнике

Криза „кривац”, сматрају надлежни, јер многи нису могли да финансирају припреме за пријемни. – Даровити на тесту од 1. до 9. јуна

Осмаци који желе да заузму средњошколске клупе намењене талентима у школама и смеровима за које је положен пријемни испит услов за упис, први у генерацији излазе на проверу знања. Испит даровитости, који зависно од одабране школе може трајати један, два или три дана, организоваће се од 1. до 9. јуна. Он је обавезан за будуће ђаке математичких, филолошких, билингвалних одељења, уметничких заната, музичких и балетских школа. Резултати са пријемног пресудни су за место на ранг-листи будућих средњошколаца у школама за таленте, али и бодови са завршног испита улазе у коначан збир, а у овим кућама знања често од пола бода зависи ко ће бити примљен.

(Фото А. Васиљевић)karlovacka-gimnazija

Уметнички занати једва ће попунити предвиђен број места у првом разреду средњих школа судећи по броју пријављених кандидата који ће од 6. до 8. јуна полагати тродневни пријемни из цртања, сликања и вајања.

– Никада није било мање кандидата. Пријављено их је нешто више од 200 за укупно 184 места у уметничким смеровима три београдске школе: „Техноарт”, „Дрво арт” и дизајнерској. Мање је деце, али не верујем да је то пресудно. Пре ће бити да је криза крива за смањење интересовања за уметничке смерове, јер многи родитељи нису могли да финансирају припреме за пријемни из цртања, сликања и вајања, а вероватно су и саветовали децу да упишу неке смерове од којих може боље да се живи – појашњава за „Политику” Ненад Младеновић, директор „Техноарта”.

Само је једна Математичка гимназија и сваке године дочекује сто првака, међутим, у гимназијама „Јован Јовановић Змај” у Новом Саду, „Светозар Марковић” у Нишу и у Првој крагујевачкој постоје математичка одељења у којима се учи по програму за ђаке обдарене за математику. Њихови будући прваци полагаће исти пријемни за таленте 8. јуна. Недељу дана касније, 15. јуна, у овим школама организоваће се провера даровитости за ученике који ове године завршавају шести разред и желе да у математичким одељењима гимназија наставе школовање и заврше седми и осми разред основне.

За полагање пријемног за упис у први разред Математичке гимназије пријавило се два пута више ученика него што има места.

– Биће велика конкуренција, што је добро. Имамо више од 200 кандидата за место у првом разреду, и више од 100 ђака шестог разреда који ће се знањем надметати за 50 места за будуће седмаке у нашој школи – казао нам је јуче Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије.

Тест за проверу даровитости математичара састојаће се од 12 задатака од којих ће сваки носити 20 бодова. Услов за пролаз јесте да осмаци завреде најмање 120 од могућих 240 поена.

Мале филологе, будуће прваке филолошких гимназија и двојезичних одељења, такође чека пријемни. Обавезна провера знања за упис у Филолошку или Карловачку гимназију траје два дана: 8. јуна осмаци ће решавати тест из српског језика и књижевности и дан касније тест из страног језика. Посебан тест из страног језика – препрека коју морају превазићи будући ђаци двојезичних одељења, полаже се првог јуна, а да би положили, ђаци морају да остваре 14 од могућих 20 поена.

Више од 170 ученика пријавило се за пријемни у Карловачкој гимназији, која прима 144 првака. Више кандидата него места је и у Филолошкој чија генерација има 168 ученика.

– Најтраженији је енглески језик, изузетно велико интересовање осмака влада и за шпански, италијански и кинески, али и за билингвална одељења на француском и немачком – објаснила је Славица Шокица, директорка Карловачке гимназије.

 

Миленија Симић-Миладиновић

Извор: Политика

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...