Početna » Pitanja članova » Plaćanje putnih troškova

Plaćanje putnih troškova

PITANJE: Da li kolege koje rade u dve ili više škola  u različitom procentu norme treba da dobiju iznos putnih troškova ukoliko primaju u gotovini u visini markice u celosti?

ODGOVOR:Članom 25. stav 1. Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim  i srednjim školama i domovima učenika propisano je da: “Zaposleni ima pravo na naknadu za dolazak i odlazak sa rada u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju (gradski, prigradski, međugradski) koja mora biti plaćena do petog u mesecu za prethodni mesec- ukoliko se naknada isplaćuje u novcu.“

Shodno navedenom smatram da je pravilno tumačenje ove odredbe da zaposleni ima pravo da od svog poslodavca dobije nadoknadu (bus kartu, ili odgovarajući novac) za svaki odlazak i dolazak na posao, kod svih poslodavaca, tako što će svaki poslodavac plaćati svoje troškove za ovoga zaposlenog, bez obzira na procenat norme kod poslodavca, jer osnov plaćanja nije procenat norme, nego dolazak i odlazak sa rada, obzirom na citiranu sadržinu ovog člana 25. stav 1. navedenog Posebnog kolektivnog ugovora.

Takođe smatram da poslodavac, prvenstveno plaća troškove autobuske karte za dolazak i odlazak sa rada zaposlenog, tamo gde je organizovan javni prevoz, a ako javni prevoz nije organizovan  ili je organizovan tako da se na prevoz čeka neprihvatljivo dugo (veoma mnogo sati), tada ima osnove da se ovakvom zaposlenom na ime ovoga prava isplati odgovarajuća suma novca.

S poštovanjem,

Punomoćnik SPRV-a

dr Miodrag Brankov/advokat

 

O Jasmina Čekerevac LJubičić

Pročitajte

Платформа за спас образовања: Нагомилани проблеми у просвети, потребна јасна стратегија.

Платформа за спас образовања у Србији оценила је данас да је ситуација са просветом таква ...