Početna » Новости » Plate u prosveti biće regulisane platnim razredima

Plate u prosveti biće regulisane platnim razredima

BEOGRAD, 9. maja 2014.  – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Srdjan Verbić izjavio je u petak da se problem najavljenog smanjenja zarada u prosveti delimično može rešiti pažljivim utvrdjivanjem kriterijuma za izradu platnih razreda, na čemu će se raditi narednih meseci.

Verbić je sa predstavnicima reprezentativnih sindikata prosvete razgovarao o smanjenju plata, izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, smanjenju nepotrebne administracije u školama, uvodjenju jedinstvenog informacionog sistema kao i o pooštravanju kontrole načina zapošljavanja u prosveti.

Predstavnici sindikata obrazovanja nisu postigli dogovor sa ministrom prosvete o zahtevu da se ta delatnost izuzme iz programa smanjenja plata, pošto današnjem sastanku nije prisustvovao ključni čovek za finansije – ministar Lazar Krstić

Sastanku su prisustvovali predsednici Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Dogovoreno je da se formiraju radne grupe koje će se baviti platnim razredima u prosveti, u koje će biti uključeni i predstavnici drugih državnih organa, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva prosvete i reprezentativnih sindikata.

Sindikati su zatražili ukidanje nepotrebnih seminara, navodeći da nisu svrsishodni, kao i regulisanje finansiranja po učeniku i rešavanje statusa prosvetnih radnika koji su zasnovali radni odnos sa nepunim radnim vremenom.

 

Izvor: Tanjug

 

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...