Početna » Новости » Polugodište počinje na vreme

Polugodište počinje na vreme

Beograd – Drugo polugodište u školama u Srbiji najverovatnije će početi na vreme,  iako sindikati prosvetnih radnika još nisu potpisali protokol sa vladom kojim se predviđa uvođenje platnih razreda u obrazovanje od sredine iduće godine. Štrajkom zasad preti jedino Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS), ali odluka o protestu još nije doneta, potvrdio je za Danas Slobodan Brajković, predsednik tog sindikata. On očekuje da će do kraja nedelje biti organizovan sastanak sa ministrom finansija Lazarom Krstićem, napominjući da je „i vladi u interesu da se protokol potpiše“.

Podsetimo, na poslednjem sastanku sa Kristićem pre Nove godine sva četiri reprezentativna sindikata odbila su da potpišu ponuđeni protokol, pa je dogovoreno da svoje predloge dostave resornim ministarstvima odmah posle Božića.

U zajedničkom predlogu Unije sindikata prosvetnih radnika, Sindikata obrazovanja Srbije i GSPRS „Nezavisnost“, prosvetari traže da budu uključeni u rad komisije koja će predložiti uvođenje platnih razreda za zaposlene u obrazovanju i da taj zakon bude donet do 30. juna. Ukoliko tokom ove godine ne bude uspostavljen sistem platnih razreda, sindikati zahtevaju povećanje koeficijenata u obrazovanju za 10 odsto i povećanje dodatka za razredno starešinstvo na sedam odsto. Od vlade se traži i da do 31. marta isplati otpremnine prosvetarima koji su penzioni u 2012. i 2013, kao i da garantuje redovnu isplatu zarada u prosveti tokom ove godine.

Iako imaju gotovo identične zahteve, članovi Sindikata radnika u prosveti Srbije formulisali su zaseban predlog protokola, u kome traže uvođenje platnih razreda ne samo u obrazovanju već i u kulturi, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, policiji, pravosuđu, vojsci i drugim korisnicima budžeta. Ovaj sindikat je dao rok vladi do kraja februara da isplati otpremnine penzionisanim prosvetarima, ali i da obezbedi novac za troškove škola po pravosnažnim sudskim presudama.

Izvor: Danas

O Milan Trbović

Pročitajte

Vratiti dignitet nastavniku

Predlozi izneti u našoj Platformi su izvodljivi u kratkom roku, ne zahtevaju nikakve krupne i ...