Početna » Новости » Ponovo izmene pravilnika o finansiranju škola

Ponovo izmene pravilnika o finansiranju škola

Pravilnici o finansiranju osnovnih i srednjih škola ponovo će biti izmenjeni, kako bi se rešile neke od spornih situacija u praksi, saznaje Danas. Ministar prosvete Srđan Verbić potvrdio je za naš list da će izmenjeni pravilnici uskoro biti objavljeni.

Radna grupa, u kojoj su predstavnici reprezentativnih sindikata obrazovanja i Ministarstva prosvete predložila je da se u novoj verziji pravilnika za srednje škole uvaže primedbe Zajednice poljoprivrednih škola, jer su u važećim propisima izostavljena neka radna mesta, neophodna za funkcionisanje tih obrazovnih ustanova.

Iz Sindikata radnika u prosveti Srbije poručuju za Danas da je radna grupa predložila i da se u pravilnicima ostavi mogućnost školama, da u skladu sa svojim specifičnostima, mogu uputiti Ministarstvu pojedinačne zahteve za otvaranje novog radnog mesta. Postojeći Pravilnik o finansiranju osnovnih škola članovi radne grupe još nisu razmatrali, jer „nemaju sa kim da razgovaraju“, s obzirom da još nije postavljen pomoćnik ministra za osnovno obrazovanje. On smatra da će taj dokument morati da pretrpi „ozbiljnije promene, jer je na terenu haos“. Ukazuje i da je najpre trebalo doneti novu mrežu škola, pa potom menjati pravilnike o finansiranju, što je zajednička ocena svih sindikata obrazovanja.

Pravilnik ne prepoznaje škole ispod 16 odeljenja, a takvih je u Srbiji oko 1.000. Očigledno da su ga pisali ljudi iz kruga dvojke, koji ne znaju kako funkcionišu stvari na terenu. U njemu ima puno nelogičnosti, kao što je recimo odredba da grupa za informatiku ili tehničko obrazovanje ne može da bude formirana sa manje od 15 učenika. To znači da, ako odeljenje ima 29 đaka, svi moraju biti u jednoj grupi, a u takvim uslovima je nemoguće raditi.

Aktuelni pravilnik ne prepoznaje ni područne škole. Postojećim pravilnikom su oštećeni bibliotekari, ali i psiholozi i pedagozi, jer im je prepolovljena norma. Tako škola sa 16 odeljenja ima pravo na jednog psihologa ili pedagoga, ali se radno angažovanje stručnog saradnika smanjuje za 50 odsto, ukoliko ustanova ima 15 i manje odeljenja.

Izvor: Danas

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...