Početna » Новости » Poslanici u ponedeljak o štrajku

Poslanici u ponedeljak o štrajku

Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova u najkraćem roku iniciraće pregovore između dva sindikata obrazovanja koja štrajkuju i Ministarstva prosvete, posredstvom miritelja Agencije.
Direktor te institucije Mile Radivojević izjavio je za Danas da je Agencija, po zahtevu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, juče pokrenula postupak mirnog rešavanja kolektivnog radnog spora, čiji je predmet zaključivanje posebnog kolektivnog ugovora i rešavanje spornih pitanja. Na pitanje da li je Agencija nadležna da posreduje, s obzirom na to da je tekst PKU usaglašen, ali da je problem što Ministarstvo uslovljava njegovo potpisivanje prekidom štrajka, direktor kaže da je zajednički interes sve tri strane da se štrajk okonča.

Dokle god traje štrajk Agencija je po službenoj dužnosti nadležna da posreduje. Želimo da doprinesemo da se stavovi obe strane usaglase i zato ćemo ih već danas ili sutra pozvati da se vrate za pregovarački sto – naveo je Radivojević, napominjući da je miritelj Agencije već bio angažovan prilikom usaglašavanja teksta posebnog kolektivnog ugovora.
Aleksandra Jerkov, poslanica Demokratske stranke, zakazala je za ponedeljak u 11 sati sednicu Odbora za prosvetu Skupštine Srbije, na kojoj će tema biti štrajk prosvetnih radnika, saznaje Danas.
Jerkov, koja je na čelu ovog parlamentarnog odbora, kaže da će na sastanak pozvati ministre prosvete, finansija, za državnu upravu, kao i  predstavnike sva četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u obrazovanju. Jerkov kaže da je to učinila jer je predsednica parlamenta Maja Gojković odbila da zakaže sednicu Skupštine Srbije, što su tražile četiri poslaničke grupe.
-Teško je odlučiti da li je veći problem to što je predsednica direktno i nedvosmisleno prekršila poslovnik koji je obavezuje da takvu sednicu zakaže na zahtev bilo koje poslaničke grupe ili to što poslanici vladajuće koalicije smatraju da u Skupštini ne treba razgovarati o problemu čije nerešavanje ide direktno na štetu dece – navela je Jerkov.

 

Izvor: list Danas

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.