Početna » Новости » Posle izbora o zakonu o radu

Posle izbora o zakonu o radu

Radna grupa za izradu nove verzije Zakona o radu neće se sastajati ove sedmice jer planirani sastanak pada dan pred predizbornu tišinu. To je izjavio direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić, i naveo da će prvi naredni sastanak biti održan posle izbora i da će tada biti nastavljeno razmatranje odredbi Zakona o radu.

Radna grupa za izmene i dopune Zakona i radu sastaje se jednom sedmično, četvrtkom, da bi, po planu, do 1. maja pripremila nacrt nove verzije zakona koji će urediti tržište rada i kapitala. Na tim sastancima se razgovara o pet osnovnih odredbi Zakona i radu koje se odnose na rad na određeno vreme, isplatu otpremnina, kriterijume za isplatu minimalnih zarada, regulative kod otpuštanja i definisanje kolektivnih ugovora.

Rajić je najavio da će o izmenama Zakona o radu biti razgovarano i na skupu koji će 1. i 2. aprila organizovati Međunarodna organizacija rada. Na tom skupu će, po njegovim rečima, predstavnici Vlade i sindikata imati priliku da iznesu svoj stav o tom dokumentu.

Nova radna grupa je formirana početkom februara jer su reprezentativni sindikati bojkotovali rad prve radne grupe koja je pripremila Nacrt izmena i dopuna Zakona o radu koji je bio u javnoj raspravi od 18. decembra do 10. januara. Predloženim izmenama zakona o radu nisu bili zadovoljni gotovo svi sindikati u Srbiji pa je 20. januara, na sastanku premijera Srbije Ivice Dačića i prvog protpredsednika Aleksandara Vučića s predstavnicima reprezentativih sindikata i Unije poslodavaca, odlučeno da se izmene radnog zakonodavstva ponovo razmatraju.

Izvor: Dnevnik

O Jasmina Čekerevac LJubičić

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...