Početna » Новости » Предузимање свих мера за унапређење положаја запослених у просвети

Предузимање свих мера за унапређење положаја запослених у просвети

Београд, 14. јун 2024.
Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић састао се данас са делегацијом репрезентативних синдиката у просвети, са којом је разговарао о њиховим захтевима за унапређење услова рада у образовном систему, и том приликом поновио да Влада предузима све мере како би се побољшао статус свих радника у просвети.
Вучевић је упутио позив синдикатима да се настави са дијалогом, који је и довео до испуњења великог броја захтева за унапређење рада и положаја запослених у просвети.
Премијер је истакао да је Влада, схватајући значај улагања у образовање као инвестиције за будућност државе, потписала Протокол којим је предвиђено повећање плата за просветне раднике и да се истим исказује тежња за изједначавање почетне плате наставника са просечном платом у Србији до јануара 2025. године.
У складу са Протоколом Владе Србије и репрезентативних синдиката у просвети, постигнут је договор о томе да се за месец дана председник Владе поново састане са представницима синдиката.
Представници синдиката су обавештени о томе да се ради на смањењу администрације у смислу коришћења нових функционалности еДневника, а најављен је и даљи заједнички рад на изменама и допунама посебних колективних уговора.
Такође, следеће недеље биће формиране радне групе Владе за основно, средње и образовање одраслих, како би се наставио рад у континуитету.
На састанку је речено да ће нацрт текста Закона о изменама и допунама Кривичног законика, а који се односи на напад на лице запослено у образовној установи, бити усвојен до краја године.
Састанку су присуствовали председници и представници Синдиката радника у просвети Србије, Синдиката образовања Србије, Уније синдиката просветних радника Србије и Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“.

Извор: Влада Републике Србије
15. 06. 2024. године

O Milan Trbović

Pročitajte

Сећамо се масакра када је Србија стала