Početna » Новости » Premijerka održala sastanak sa sindikatima u vladi 29.11.2019. godine
dav

Premijerka održala sastanak sa sindikatima u vladi 29.11.2019. godine

Juče, 29.11.2019. godine premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima prosvetnih sindikata i nevladinih organizacija o nasilju u školama. Sindikat radnika u prosveti Srbije su predstavljali Slobodan Brajković i Milan Trbović. Pored reprezentativnih prosvetnih sindikata, nevladinih organizacija (Fondacije „Tijana Jurić“,udruženja „Drug nije meta“) i predstavnika UNICEF-a, razgovoru u vladi prisustvovali su i resorni ministri – potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministarka pravde Nela Kuburović…
Učesnici sastanka izneli su niz predloga za rešavanje problema vršnjačkog nasilja istakavši da digitalni svet postaje prostor gde nasilje i tortura mogu da traju i po 24 sata, a da su različite aplikacije, koje su inače bliske mladima, dobar način preventive i mesta gde đaci i učenici mogu da prijave svaku vrstu uznemiravanja.
Konstatovano je i da su roditelji nedovoljno obučeni da prepoznaju i reaguju na nasilje u školama, da je neophodno saslušati predloge samih učenika i da se svi kapaciteti države i civilnog sektora moraju upotrebiti kako bi se vršnjačko nasilje smanjilo u što je više mogućoj meri.
Premijerka je na kraju sastanka predložila da se napravi vladina Radna grupa za zaštitu od nasilja i to da se Radna Grupa fokusira na dve izuzetno bitne teme koje zahtevaju različit pristup i sankcije – vršačko nasilje i nasilje prema profesorima, nastavnicima i učiteljima. Takođe je rekla da je vršnjačko nasilje veliki problem, ali da je mnogo veći problem i kulminacija nasilja kada učenici vrše nasilje nad profesorima, nastavnicima i učiteljima i zaposlenima u školi, da je to crvena linija za naše društvo i da treba odlučno reagovati, ako je potrebno i izmenama zakonskih i podzakonskih regulativa, sa čime se ja kao predsednik SPRV i zamenik predsednika SRPS u potpunosti slažem.
Premijerka je insistirala da učešće u radu Radne grupe uzmu osim reprezentativnih sindikata, predstavnici nevladinih organizacija, udruženja građana, roditelja, kako bi se identifikovali problemi, pri rešavanju tih problema i na osnovu toga prodložile izmene zakona i podzakonskih akata.

Predsednik SPRV

Milan TRbović, prof.

O Milan Trbović

Pročitajte

Платформа за спас образовања: Нагомилани проблеми у просвети, потребна јасна стратегија.

Платформа за спас образовања у Србији оценила је данас да је ситуација са просветом таква ...