Početna » Zanimljivosti » Прете наставницима због лоших оцена

Прете наставницима због лоших оцена

Крај школске године многим професорима доноси непријатности због притисака са разних страна да ученицима закључе оцену коју не заслужују, па су синдикати просвете најавили да ће затражити статус службеног лица за просветне раднике.

Ово је постала честа слика у школама, па чак и родитељи основаца знају да буду непријатни према директорима и наставницима.

Директор ОШ „Коста Трифковић” Милан Спасојевић каже за „Дневник” да се у свим школама догађају овакве ствари, али истиче да није чуо да је неки родитељ баш насрнуо физички на наставника.

– Код нас се баш ових дана бунио један отац зато што му је син добио четворку из биологије, тачније из инсектаријума. Наиме, тата је рекао да је он лично ишао да скупља инсекте. Има родитеља чији су критеријуми превисоки и не могу да схвате да њихово дете није капацитет за све петице. Зато код нас постоји на почетку године обавештење за родитеље у којем пише да ђаци који не иду на такмичења не могу да буду Вуковци – каже Спасојевић.

stanko-matic

Станко Матић

 

Према речима председника Актива директора средњих школа у Новом Саду Станка Матића, професори су често изложени притисцима од баналних, па до оних озбиљнијих.

– Од кад постоји просвета, постоји и притисак на професоре или директоре школе да се неком ђаку закључи већа оцена. Многи траже, рецимо, да се то уради на пријатељској или родбинској бази. Примера ради, неки колега замоли другог колегу да ученику закључи већи оцену, јер су кумови, комшије… Међутим, има и оних мање пријатних ситуација, а то је насртање на просветаре, некултурно понашање и претње – наводи Матић.

Истиче да је у свакој школи, односно од вртића па до завршетка школе најбитнија сарадња професор – родитељ – ученик. Када би се те смернице поштовале, Матић сматра да би мање било овако ружних сцена на крају године.

– Ми живимо у Србији и неретко се дешава да и нас директоре зову да замолимо колеге професоре да неком ђаку дају већу оцену. Ако је то коректна сугестија, колега ће колеги изаћи у сусрет, а ако није и ако тај ђак заиста не заслужује већу оцену, нико му неће моћи помоћи – истиче Матић.

Каже да ипак у свим школама постоји око један одсто родитеља који понекад искоче из колосека, па се непримерено понашају према наставнику или директору.

– Да ли због породичних, новчаних или неких других проблема, дешавало се да родитељи дођу и почињу нас да псују или насрћу на наставника због лоше оцене своје деце. Други разлог је што деца често лажу своје родитеље да их је неко од професора ухватио на зуб, а када попричамо са родитељима, они схвате да су их деца обмањивала – наводи саговорник.

Истиче да се ученице чешће жале, док се ученици буне на драстичнији начин. Ако се њихове примедбе не уваже, онда професор бива означен као онај који неће да пита ученика да поправи оцену, што је у највећем броју случајева нетачно, закључио је Станко Матић.

 

Љ. Натошевић

Извор: Дневник

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...