Početna » Zanimljivosti » Припреме за испит ухватиле маха

Припреме за испит ухватиле маха

Већина ученика осмих разреда у Новом Саду увелико се припрема за пријемне испите за упис у средње школе. Многе је већ ухватила паника, јер ће се ове године мала матура разликовати од прошлогодишње.

За припреме ђацима је потребно мање или више времена и новца. Неки ученици су, уздајући се у своје радне навике, решили да се припремају сами, док нечији родитељи плаћају приватне часове.

Као и ранијих година, од почетка школске године у већини основних школа наставници српског језика и математике у оквиру својих редовних радних обавеза држе припремне часове за полагање квалификационог испита. На тим часовима обрађено градиво се понавља и утврђује, а за разлику од наставника, којима је то обавеза, ученици на ту наставу долазе добровољно.

У ОШ „Жарко Зрењанин” осмаци за матурски испит вежбају и суботом

С друге стране, они који нису сигурни да ће све што је потребно успети да науче само у својој основној школи – иду и на приватне часове. Цене двочаса из српског, математике или страног језика код проверених професора у граду су шаролике. Тао су, примера ради, приватни часови из француског између 500 и 600 динара, час информатике је 500, двочас из енглеског је од 500 до 600 динара, колико се, углавном, наплаћују и двочаси хемије, физике и математике. Код неких наставника цена није фиксна, већ је ствар договора.

У ОШ “Коста Трифковић” зимус је почела припрема из математике и српског. И у школи “Ђорђе Натошевић” осмаци нису губили време и почели су да се припремају још у септембру. Имали су и имаће иницијалне пријемне испите, како би увидели које су им слабе тачке.

У ОШ “Жарко Зрењанин” ученици завршних разреда су са припремама кренули одмах по почетку школске године, а директор Жарко Мушицки објашњава за наш лист да деца долазе и суботом и вежбају са наставницима математику и српски.

– У припрему за средњу школу укључени су и школски психолози, како би оценили који профил занимања би им одговарао у даљем школовању. Они са ђацима разговарају свакодневно, а у неким случајевима присутни су и родитељи – закључио је Мушицки.

Према подацима “Научионице”, школе математике, физике и рачуноводства из Новог Сада, која токође организује припремну наставу ученици са подручја Новог Сада су прошле године на матури остварили добре резулате. Резултати из српског, односно матерњег језика су били нешто бољи па су ученици у просеку освајали по два поена више него из математике. Предњачили су ученици и њихови наставници који су их припремали из ОШ „Жарко Зрењанин“, Они су у просеку освојили 16,63 поена из српског и 14,82 из математике што даје респектабилних 31,45 поена по ђаку. Њима уз раме су и школе „Прва војвођанска бригада“, „Ђорђе Натошевић“ и „Јован Поповић“ чији су ђаци остварили просечно преко 30 поена на завршном испиту. Остале школе су имале нешто слабије резултате.

 

Љ. Натошевић

 

Бесплатни часови српског

 

Бесплатна припрема завршног испита из српског језика за ученике осмог разреда почиње данас у Градској библиотеци, Дунавска 1. Часови ће се одржавати два пута недељно од 20 до 22 сата у читаоници ове установе и трајаће пет недеља. Број места је ограничен, а пријаве су путем мејла edukonovisad@yahoo.com. Предност имају социјално угрожена и деца ромске националности. Програм се спроводи у сарадњи са Центром за едукацију и истраживање „Едуко” и део је пројекта „Памет у главу”.

 

А. Ј.

Извор: Дневник

 

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...