Početna » Zanimljivosti » Професори траже да не укидају одељења са мање од 25 ђака

Професори траже да не укидају одељења са мање од 25 ђака

Ако им не испуне захтеве, 1. септембра ступају у штрајк | Фото: Р. Ристић

 

Професори београдских средњих стручних школа траже да се не укида 60 одељења с мање од 25 ђака, као што је најавило Министарство просвете, а због чега би без посла остало 150 просветара. У супротном, они су најавили да ће ступити у седмодневни генерални штрајк на почетку следеће школске године.

ПРОТЕСТ – На јучерашњем протесту испред Министарства у парку Мањеж, представници Форума окупили су се под паролом „Одељења се не бришу“. Њима су се придружили и предстваници Форума београдских гимазија и Београдског синдиката образовања са жељом да јавности и министарству скрену пажну на катастрофално стање у образовању.

– До пре три године министарство ништа није радило на реформама, а сада ради потпуно погрешно. Постали смо држава која најмање издваја за образовање, има највише ђака у одељењу, а тридесет одсто запослених је на граници минималца – каже представник Форума БГ гимназија Миодраг Сокић.

Након протеста представници су уручили листу својих захтева министру Жељку Обрадовићу. Они су, поред захтева да се не укидају одељења, тражили и повећање плата, правну заштиту професора, али и да стручна матура не буде препрека за ђаке да упишу жељени факултет.

 

Извор: 24 САТА

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...