Početna » Новости » Prosvetari hoće novogodišnju nagradu

Prosvetari hoće novogodišnju nagradu

Beograd – Sindikati obrazovanja ponovo prete štrajkom ukoliko prosvetnim radnicima ne bude isplaćena novogodišnja nagrada, predviđena posebnim kolektivnim ugovorom i sporazumom, koji su posle petomesečnog štrajka sindikalci potpisali sa predstavnicima Vlade Srbije.

U pismu premijeru, ministrima prosvete i finansija i šefu poslaničke grupe SNS-a u parlamentu, lideri sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika zatražili su izmene Zakona o budžetu za 2016, kako bi se predvidela sredstva za novogodišnju nagradu. O iznosu su, kažu, spremni da pregovaraju, a ukoliko ovaj zahtev ne bude ispunjen prete da će ponovo ogranizovati proteste, uključujući i štrajk.

Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, kaže za Danas da je ova nagrada poslednji put isplaćena 2013. godine u iznosu od po 5.000 dinara.

– Očekujemo da dobijemo bar po 6.000 dinara, jer su u međuvremenu porasli troškovi života. Ta nagrada sigurno neće biti isplaćena do Nove godine, ali očekujemo da bude do kraja marta. Ona je predviđena posebnim kolektivnim ugovorom, ali i sporazumom na koji su potpise stavili ministri prosvete i državne uprave i lokalne samouprave – podseća Brajković.

On dodaje da prosvetari očekuju povećanje plata od januara i to za pet odsto, koliko im je, kako tvrdi, obećao premijer Aleksandar Vučić, da bi potom taj iznos smanjio na četiri procenta. To znači da bi zaposleni povišicu dobili u februaru, kada se isplaćuje januarska plata, a njihove koverte bile bi „deblje“ u proseku za 1.600 do 2.000 din.

Izvor: Danas

O Milan Trbović

Pročitajte

Платформа за спас образовања: Нагомилани проблеми у просвети, потребна јасна стратегија.

Платформа за спас образовања у Србији оценила је данас да је ситуација са просветом таква ...