Početna » Новости » Просветари обустављају наставу 22. децембра

Просветари обустављају наставу 22. децембра

Ако не постигну договор са представницима владе, тврде да неће завршити прво, нити ће почети друго полугодиште. Вербић: Обустава рада у школама незаконита.

После четири недеље скраћених часова у основним и средњим школама, четири репрезентативна синдиката запослених у просвети одлучили су да радикализују штрајк једнодневном обуставом рада 22. децембра. Они су најавили и протестни скуп испред Владе Србије и Министарства просвете, а уколико ни то не уроди плодом – наставници неће завршити прво полугодиште. То практично значи да ђацима неће бити закључене оцене, нити ће бити подељене књижице.

По објашњењу председника Уније синдиката просветних радника Драгана Матијевића, 22. децембар је изабран јер тада просветни радници примају плате, а све ово се може избећи само уколико се потпише договор са представницима министарстава просвете, финансија и рада.

Постоји могућност да не почне ни друго полугодиште ако се не постигне договор. Како је појаснио председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић, ако се не заврши прво полугодиште – ни друго не може да почне и додао да директори школа не могу да закључе оцене како је било неких информација у јавности.

Председник гранског синдиката просветних радника „Независност” Томислав Живановић је рекао да су представници синдиката прекјуче добили понуду министра просвете, која „вређа образовање и просветне раднике”, али није желео да говори о детаљима.

Представници синдиката су навели да просветни радници имају 39.000 динара плату и да је за њих спорно што се не примају радници који су проглашени технолошким вишком, него се расписују конкурси за радна места уместо оних који одлазе у пензију.
Подсећања ради, просветари су ступили у штрајк 17. новембра, а до сада је одржано неколико рунди преговора са представницима владе. Министар просвете др Срђан Вербић је за наш лист рекао да ово министарство чини све што је могуће и да радикализација штрајка не би била добро решење, пре свега по ученике којима су већ скраћени часови за 15 минута. Из владе је такође стигао јасан одговор да просвета не може да буде изузета од смањења плата од 10 одсто, као ни остале јавне службе.

Унија синдиката просветних радника Србије је јуче урадила детаљну анализу просветног буџета и ставку по ставку показала да пара за просвету има, али под условом да се измени досадашња пракса ненаменског трошења средстава.

Примера ради, наводе у овој анализи, за разне уговоре у буџету за просвету се троши близу пет милијарди динара, којима се плаћају разне комисије, семинари и бесмислени пројекти од којих користи нема нико, осим носилаца пројеката и њихових сарадника; за специјализоване услуге се троши скоро 15 милијарди динара, а списак пројеката најчешће нема никакве везе са просветом; за казне, пенале и изгубљене судске спорове „баца” се близу 200 милиона динара; за бесплатне уџбенике издваја се преко 830 милиона динара, уместо да се бесплатни уџбеници дају само социјалним категоријама, чиме би се буџет растеретио за најмање 500 милиона динара…

Унија наводи и да сваке године, због стицања услова за пензију, систем напушта 2,5 – 3 хиљаде запослених, а слободна места попуњавају нови људи уместо да се и на њихова места допуњава норма наставницима без пуне норме. Тако буџет губи годишње око две милијарде динара.

– Има још много ставки у буџету кроз које неконтролисано цуре велика средства, због чега смо захтевали да нам се доставе тачни подаци о броју запослених по разним основама, а у које смо последњи пут имали увод 2008. године. Тада смо открили да се огромна средства нерационално користе и да у расположивим буџетским средствима има места за знатно веће плате просветних радника – тврде у УСПРС-у.

 

Вербић: Обустава рада у школама незаконита

Нови Пазар – Сваки ученик мора да уради више за себе, да буде одговоран за сопствено образовање. Ђаци морају више да раде самостално, користећи све што им је на располагању, казао је министар просвете Срђан Вербић, упитан како деца да надокнаде знање без кога остају због штрајка просветних радника, чији синдикати су најавили оштрије мере.
– Морам да приметим да највећи број просветних радника, без обзира на то да ли су у штрајку или нису, врло одговорно раде. Чак и они који су скратили часове на 30 минута, и у оних 15 минута се врло одговорно понашају према ученицима. Можда то није оно што је предвиђено школским програмима, али то је школа живота и не сумњам да ће наставници бити крајње одговорни према ђацима. А синдикати раде свој посао, њихов је задатак да се изборе за бољи економски положај просветних радника, за то постоје. И на министру је да се избори за то, али у буџету нема новца да би се просветни радници изузели од смањења плата.
Поводом најаве синдиката просветних радника о могућој обустави рада у школама, Вербић је рекао:

– Обуставе рада у школама су супротне закону и то није ствар о којој се преговара. Једноставно, постоје механизми који се примењују у случајевима кад неко не ради по закону. То је питање из правне материје и надам се да до тога неће доћи – казао је Вербић.

Извор: Политика

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...