Početna » Новости » Prosvetari traže da se i premijer uključi u pregovore

Prosvetari traže da se i premijer uključi u pregovore

BEOGRAD, 28. januara 2015. (Beta) – Reprezentativni sindikati prosvete, koji već treći mesec štrajkuju skraćenjem časova na po trideset minuta, zatražili su u sredu da se u razgovore o njihovom materijalnom položaju uključi i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

„Uputili smo premijeru pismo u kojem ga pozivamo da se i on uključi u razgovore, da čuje naš stav i da zajedno pronadjemo rešenje“, kazala je portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Ona je, takodje, navela da su analizom podataka o budžetskim sredstvima sindikati utvrdili da bi mogao da se pronadje prostor za uštedu i preraspodelu već postojećeg novca.

„Ta preraspodela, možda, ne bi mogla da nam vrati svih deset odsto, za koliko su nam zarade smanjenje odlukom o uštedama u javnom sektoru, ali bi svakako mogla da nam vrati jedan deo sredstava“, kazala je Janković.

Ona je navela da će sindikati predložiti formiranje radne grupe koja bi se time bavila, a i to bi trebalo da bude tema razgovora s premijerom Vučićem.

Prema njenim rečima, sindikati očekuju da Vlada Srbije u četvrtak usvoji predlog Posebnog kolektivnog ugovora, čiji je tekst već usaglašen, a odmah nakon toga razgovori s Ministarstvom prosvete bi trebalo da budu nastavljeni.

„Pregovori su zastali zbog toga što mi želimo da se posebni kolektivni ugovor potpiše nezavisno od štrajka i pregovora koji su u toku, dok ministarstvo insistira da se kolektivni ugovor potpiše istovremeno sa sporazumom o prekidu štrajka“, kazala je Janković.

O Milan Trbović

Pročitajte

Vratiti dignitet nastavniku

Predlozi izneti u našoj Platformi su izvodljivi u kratkom roku, ne zahtevaju nikakve krupne i ...