Početna » Новости » Prosvetari traže garancije

Prosvetari traže garancije

Nova runda pregovora sindikata prosvetnih radnika sa predstavnicima ministarstva finansija i prosvete ponovo je juče završena bez dogovora o protokolu za 2014. godinu. Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja Srbije i GSPRS „Nezavisnost“ insistiraju da se vlada protokolom obaveže da će zaposlenima u obrazovanju povećati koeficijente za 10 odsto i razredno starešinstvo na sedam odsto, ako se u 2014. ne uspostavi sistem platnih razreda.

U preostale tri tačke protokola vlada i sindikati su saglasni. Vlada obećava da će najkasnije do 30. juna utvrditi predlog zakona kojima će se uvesti platni razredi za sve zaposlene u javnom sektoru, uključujući i obrazovanje. U definisanje predloga tog zakona biće uključeni i sindikati obrazovanja. Vlada će garantovati redovnu isplatu zarada u prosveti tokom ove godine, a zaposleni koji su penzionisani tokom 2012. i 2013. otpremnine će dobiti najkasnije do 31. marta.

Zahtevi i korekcije

Četvrti reprezentativni sindikat prosvetara – Sindikat radnika u prosveti Srbije, osim povećanja koeficijenata i razrednog starešinstva, traži i dodatne korekcije, ako taj član bude deo protokola. Oni su od Ministarstva finansija zahtevali i da obezbedi sredstva kako bi se odblokirali računi škola, koje su tužili i dobili na sudu zaposleni jer im nisu isplaćene otpremnine odlaskom u penziju.

Datum nastavka pregovora zasad nije poznat.

Izvor: Danas

Beograd – Nova runda pregovora sindikata prosvetnih radnika sa predstavnicima ministarstva finansija i prosvete ponovo je juče završena bez dogovora o protokolu za 2014. godinu. Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja Srbije i GSPRS „Nezavisnost“ insistiraju da se vlada protokolom obaveže da će zaposlenima u obrazovanju povećati koeficijente za 10 odsto i razredno starešinstvo na sedam odsto, ako se u 2014. ne uspostavi sistem platnih razreda. – See more at: http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/prosvetari_traze_garancije.55.html?news_id=274776#sthash.Qa0cnmo9.dpuf

O Milan Trbović

Pročitajte

Платформа за спас образовања: Нагомилани проблеми у просвети, потребна јасна стратегија.

Платформа за спас образовања у Србији оценила је данас да је ситуација са просветом таква ...