Početna » Новости » Protest u Beogradu

Protest u Beogradu

Danas je u Beogradu održan garndiozan protest prosvetnih radnika u organizaciji dva reprezentativna prosvetna Sindikata: SRPS i Unije SPRS, na dan kada se navršava četiri puna meseca od početka štrajka prosvetnih radnika. Na protestu je bilo oko 10000 kolega, nezadovoljnih ponižavajućim odnosom Ministarstva prosvete i Vlade Srbije prema prosvetnim radnicima.
Tročasovni protest je počeo tačno u podne, okupljanjem prosvetnih radnika ispred Skupštine Srbije, gde su Aleksandri Jerkov, predsednici Odbora za obrazovanje, kao i svim poslaničkim grupama, predati zahtevi za održavanjem vanredne sednice skupštine. Ova sednica bi imala samo jednu tačku dnevnog reda – loš materijalni položaj srpskog obrazovanja.
Potom su prosvetni radnici prošetali pored zgrade Vlade Republike Srbije, gde su se zadržali petnaestak minuta burno negodujući, a potom su otišli ispred Ministarstva prosvete, gde su se na bini prisutnim kolegama obratili odličnim govorima istaknuti članovi sindikata.
Pre početka obraćanja govornika okupljenima Ministar prosvete je svojim nenajavljenim pojavljivanjem među revoltiranim prosvetnim radnicima, bez namere da im se obrati, izazvao incident u kome je poprskan vodom u znak negodovanja zbog svog autističnog i represivnog ponašanja prema prosvetnim radnicima u štrajku.
Ministar je potom pozvao predstavnike sindikata u štrajku na kratak razgovor. Na žalost taj razgovor očekivano nije dao nikakve pozitivne rezultate jer Ministar Verbić i dalje ucenjuje prosvetne radnike da prekinu štrajk da bi SRPS i USPRS postali potpisnici PKU a takođe je rekao našim predstavnicima da zbog aranžmana sa MMF –om vlada i Ministarstvo prosvete ne mogu da obećaju prosvetnim radnicima nikakvu vanrednu isplatu, jer novca nema. Očigledno imamo nemoćnog Ministra prosvete i moramo da potražimo drugu adresu za dalje pregovore! Na ovom protestu je na kraju zatražena ostavka Ministra prosvete Srđana Verbića.
Nastavljamo dalje sa štrajkom o čijem ćete daljem toku i sadržaju redovno biti obaveštavani.

Predsednik SPRV
Milan Trbović, prof.

O Milan Trbović

Pročitajte

Платформа за спас образовања: Нагомилани проблеми у просвети, потребна јасна стратегија.

Платформа за спас образовања у Србији оценила је данас да је ситуација са просветом таква ...