Početna » Новости » Protokol nije potpisan, pregovori se nastavljaju

Protokol nije potpisan, pregovori se nastavljaju

Danas je u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja održan sastanak  reprezentativnih sindikata prosvete i  ministara finansija i prosvete sa svojim timovima.  Na sastanku je razmatran  predlog Protokola koji je ponuđen sindikatima na potpis.

Sporna je bila  tačka Protokola, u kojoj su sindikati tražili da se, u slučaju da se ne formiraju platni razredi, Vlada Republike Srbije obaveže da će linearno podići koeficijente u prosveti za 10%. Postoji mogućnost da se platni razredi ne formiraju do kraja juna ove godine, kako zahtevaju reprezentativni sindikati,  jer sada imamo tehničku Vladu i veliko je pitanje da li će  komplikovan posao formiranja platnih razreda za sve službe u javnom sektoru biti završen na vreme.

Zbog toga nije došlo do potpisivanja Protokola, već je dogovoreno da se formira zajednička radna grupa koja će pristupiti izradi platnih razreda. Podsećamo da su najvažniji razlozi za izradu platnih razreda: postizanje boljih plata u prosveti i odnosa između najniže i najviše plate 1:3, kao i pravedniji odnos plata zaposlenih u javnom sektoru, koji su na budžetu države.

Kancelarija SPRV

O Milan Trbović

Pročitajte

Платформа за спас образовања: Нагомилани проблеми у просвети, потребна јасна стратегија.

Платформа за спас образовања у Србији оценила је данас да је ситуација са просветом таква ...