Početna » Zanimljivosti » Пукла брука на малој матури

Пукла брука на малој матури

Ученици осмих разреда ће у среду, 19. јуна, полагати (поновљени?) тест из математике у 12 сати и он ће трајати 120 минута. Тест је је одложен, пошто је комисија дошла до фотокопије решења једне од комбинација.

Тестови, под пратњом полиције, ујутру су донети у учионице у којима ђаци полажу завршни испит и отварају се у присуству ученика, непосредно пред почетак полагања тестова, али је полагање померено због „цурења” информација.

Министар просвете Србије Жарко Обрадовић је изјавио да не постоје докази да је „проваљен„ и претходног дана полагани тест из српског језика, а Управи криминалистичке полиције предати су сви докази и документација да би се утврдило ко је украо и проследио тестове из математике. Он је казао да ће за данашњи испит бити штампани резервни тестови из математике, који су у Заводу за вредновање квалитета васпитања и образовања.

Учионице су, нажалост, зврјале празне Фото: С. Шушњевић

 

bez_testiranja_1_sus

– Одлуку о одлагању полагања теста из математике донела је комисија која прати малу матуру јер је сматрала да је то једини начин да се одржи регуларност – навео је министар.

Иако је та вест требало да обрадује поједине осмаке, десило се сасвим супротно. Осмаци су бесни, разочарани и изнервирани. Ученица осмог разреда ОШ „Жарко Зрењанин” из Новог Сада Анита Драгић каже за „Дневник” да је страховито изнервирана јер јој предстоји још један дан „бубања”.

– Понадала сам се да ће данас све бити готово. Психички сам се припремила за тест из математике, а кад смо стигли, речено је да је одложен. Није ми свеједно јер ме сада очекује још дан ишчекивања и нервозе. Иначе, међу вршњацима се прича се да је све процурило у Београду и да су се тестови с решењима могли купити за 2.000 динара – каже Анита.

С том констатацијом слажу се и њени другари, који наводе да им решења не би ништа претерано значила јер и њих треба научити напамет:

– Онај ко има добру подлогу и ко је учио, није морао да вија тестове. Боље је питање одакле тестови на улици. Прича се да је у продаји било и тестова из српског језика – кажу новосадски осмаци.

И директор школе „Жарко Зрењанин” Жарко Мушицки каже да је јуче тотално уништен психички мир осмака.

– По питању психичког мира они су доживели фијаско – каже Мушицки. – Видели смо да су разочарани. Сада све повлачи једно друго, због овог кашњења мораће да се помере и уписи у жељене школе. У нашој школи ће се померити и додела диплома за ученике старијих разреда.

По његовим речима, договор је да данас дежурни наставници дођу у 10.45 сати, а сем тога се ништа не зна. На опаску новинара да су се тестови продавали за 2.000 динара, Мушицки каже да је чуо од ђака да су се у Новом Саду продавали за свега 20 до 30 динара.

Разочарани су и повређени професори и ђаци, а исто тако се осећају и њихови родитељи. Чини се да је њима и најгоре јер, како кажу, већ их “убија” то дуго ишчекивање. Мајка једне од матуранткиња жали се на више ствари и каже да је тест из матерњег језика био крајње некоректан и пун питања-смицалица.

– Моја ћерка је одличан ђак и бубалица је. Међутим, кикснула је на једном задатку из српског јер је било трик-питање. Тест уопште није био прилагођен језику већ је изгледао као тест логике – каже ова огорчена мама, и истиче да је читава та прича с тестовима најобичнији циркус и фарса. – Моја ћерка је имала другара у одељењу који се прошле године преселио у Београд. Он им је написао да се у Београду увелико прича о томе да су се на улици појавили тестови како из српског, тако и из математике. По тој логици требало би поновити и тест из матерњег језика.

Председник Републичке уписне комисије Зоран Костић потврдио је да је одлука о одлагању донета јер је то тело дошло у посед фотокопије једног од тестова. Он се извинио родитељима и деци због померања, али је истакао да је то била једина права и могућа одлука, будући да би у супротном дошло до нарушвања регуларности теста и бодовања.

– По подне смо добили информације да постоји могућност, а прексиноћ смо дошли и до доказа, па смо донели одлуку да се тест полаже данас – рекао је Костић, додајући да су докази прослеђени МУП-у и да се нада да ће починиоци бити брзо пронађени и прописно кажњени.

Додао је и да за полагање српског није било доказа о нерегуларности, сем што су постојале приче, а та комисија је добила неколико и-мејлова који су прослеђени Министарству просвете.

Љ. Натошевић

Тестови продавани и прошле године?

Форум београдских основних школа затражио је смену министра просвете Жарка Обрадовића: „У свакој другој земљи то што се данас десило било би велика срамота и скандал, а министар би био одмах разрешен, посланички мандат би му био одузет по хитном поступку и био би позван на одговорност„, наводе они.

Иако министар тврди да нема доказа о томе да се слично догодило с тестовима из српског језика, Синдикат радника у просвети Србије тврди да су се тестови из српског продавали, и то по 4.000 динара у појединим школама, због чега траже од Министарства просвете најоштрије санкције против директора, супервизора и свих одговорних особа у тим школама. Синдикат наводи да су се такве појаве дешавале и у претходним периодима, али да се нису спроводиле санкције, нити су одговорна лица сносила одговорност за те и такве незаконите радње.

Сличне тврдње изнео је и Форум београдских основних школа, наводећи да су се прошле године тестови за испите продавали на Зеленом венцу, да је озбиљна истрага обећана, а да до данас никакво саопштење о резултатима те истраге није издато.

– Министрово саопштење је шамар јавности, шамар родитељима, шамар ђацима који су учили, срамота за просветне раднике и срамота за ову државу. Не види се ни трунке стида у министровој изјави, ни осећаја одговорности за то што се десило – казала је Радмила Додић из Форума београдских основних школа.

 

Траже укидање полагања матуре

Родитељи новосадских основаца који данас у подне треба да полажу тест из математике окупили су се јуче испред ОШ “Иво Лола Рибар” у Новом Саду како би мирним протестом затражили да се ове године укине полагање мале матуре, а ђаци у средње школе упишу на основу досадашњег успеха. Укидање мале матуре тражиће због крађе теста из математике, али и најављене температуре од 37 степени, јер, по њиховим речима, будући средњошколци неће моћи да полажу тестове у загушљивим салама.

Од директора свих новосадских основних школа захтеваће да данас у подне закључају те образовне установе, како ђаци не би могли да полажу тест, а уколико предлог не буде прихваћен, од деце ће тражити да не полажу испит. Како смо сазнали од окупљених родитеља, коначна одлука њиховог јучерашњег састанка може се видети на Фејсбук профилу Просветни радници Србије. Пикантерија овог скупа је да је полиција легитимисала окупљене родитеље.

Н. Р.

Извор: Дневник

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...