Početna » Zanimljivosti » Расте незадовољство синдиката просветара

Расте незадовољство синдиката просветара

Београд – Седница председништва Синдиката радника у просвети Србије (СРПСС), на којој би требало да буде донета одлука о протесту, одложена је за понедељак, потврђено је Данасу у том синдикату. Како је наш лист већ писао, чланови овог синдиката најавили су протест незадовољни што Министарство просвете није уважило њихове предлоге у вези са новим законима о основној и средњој школи и изменама Закона о основама система образовања и васпитања.

Форум београдских гимназија (који је члан СРПСС) разматра начине протеста како би се успротивио мерама које Влада Србије покушава да предузме да би се решила социјалног бунта у просвети, саопштила је јуче та синдикална организација.

„Влада намерава да одобри увођење дискриминаторских одредаба у законе о основној и средњој школи на основу којих ће директори моћи да уручују посебне радне обавезе запосленима и да деле отказе у време штрајка. То би представљало највећи ударац наставницима и професорима“, наводи се у саопштењу Форума београдских гимназија.

Потезима ресорног министарства незадовољан је и Форум средњих стручних школа Београда, који је за уторак заказао конференцију за медије у парку Мањеж, под симболичним називом „Одељења се не бришу гумицом“. Председник Форума Милорад Антић као основни разлог за незадовољство наводи то што је у средњим школама у престоници укинуто око 60 одељења првог разреда, због смањења броја осмака, а да притом просветна власт није консултовала синдикате. Процењује се да би због укидања одељења око 150 наставника у Београду могло да остане без посла.

 

Аутор: В. А.

Извор: Данас

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...