Početna » Новости » Реч министра коначна о репрезентативности синдиката

Реч министра коначна о репрезентативности синдиката

Од сада министар рада може да укине и призна репрезентативност синдиката и без предлога надлежног одбора при министарству.

Министар за рад, запошљавање и социјалну политику Александар Вулин најавио је да ће измене Закона о раду довести до укрупњавања синдиката, како би они ојачали и боље заступали радничка права. „Влада жели да укључи у социјално преговарање што већи број актера, али интенција овог закона је била да се синдикати укрупне”, рекао је Вулин у расправи у Скупштини Србије о амандманима на измене Закона о раду. Према његовим речима, у Србији постоји 24.000 регистрованих синдиката, укључујући све централе, огранке и подружнице. „Интенција закона је да се синдикална борба води кроз репрезентативне представнике, да се синдикати организују и да могу да заступају раднике на најбољи начин”, поручио је министар Вулин.

Зоран Ивошевић, професор Правног факултета Универзитета Унион, објашњава за „Политику” да је питање репрезентативности, како синдиката, тако и послодаваца, актуелно већ одавно:

Постоје законски услови да неко удружење синдиката или послодаваца буде репрезентативно или не буде. Само оно удружење, или послодаваца или синдикално, које има својства репрезентативности, може да учествује у социјалном дијалогу и колективном преговарању. Остале синдикалне организације, односно удружења послодаваца, то не могу.

Проблем у ранијем закону, напомиње др Ивошевић, јесте у томе што је утврђивање репрезентативности подразумевало да Одбор за утврђивање репрезентативности при Министарству за рад, утврђује да ли постоје услови за то, или не постоје. Ако Одбор утврди да постоје услови, онда даје предлог министру да он донесе, или не донесе одлуку о признавању својства репрезентативности. По пословнику о раду тог одбора, одлуке се доносе консензусом, што укључује и тај предлог, без којег нема могућности да министар утврди својство репрезентативности.

У том одбору су представници Савеза самосталних синдиката Србије и Уједињених гранских синдиката Независност, а од послодаваца ту је Унија послодаваца Србије, додаје наш саговорник.

Има више синдиката који сматрају да испуњавају услове репрезентативности, као и више удружења послодаваца која сматрају да испуњавају те услове. Али, ни један од нових синдиката са том претензијом да има својство репрезентативности, односно ни једно од удружења послодаваца са том претензијом, нису успели да допру до позитивног предлога, због вета синдиката, односно удружења послодаваца који имају своје представнике, јер се тамо одлучује консензусом. Ако је један против, онда нема предлога – напомиње Ивошевић.

Како додаје, било је ситуација да се оспорава својство репрезентативности синдикатима који имају своје представнике у том одбору.

Међутим, због тог права вета, ни то није могло да прође. А у многим озбиљним текстовима о тој теми, тврди се да је УПС изгубила то својство, као и УГС Независност, али због њиховог вета ни то није могло да допре до министра, да им се укине својство репрезентативности, ако су га они изгубили. Ту бих истакао Центар за либерално-демократске студије, који је радио један елаборат у коме су изнели све ово што сам сада рекао. Не само у том тексту, већ и у другим. Тај проблем постоји и у вези са учешћем синдиката у Социјално-економском савету. То је проблем консензуса. Не може ни да привири, јер су они засели и користе вето да се то стање не промени. Чак и ако би околности биле другачије него што јесу – објашњава професор Универзитета Унион.

По досадашњем Закону о раду, када је реч о синдикалним организацијама на нивоу послодавца, потребно је да укупан број чланова синдикалне организације буде бар 15 одсто од укупног броја радника у тој радној средини, напомиње др Ивошевић. Када је реч о синдикатима на нивоу локалне самоуправе, покрајине или републике, гране или делатности на том истом нивоу, неопходно је било 10 одсто од укупног броја радника. У случају удружења послодаваца, тражен је проценат од 10 одсто од укупног броја послодаваца на том нивоу, под условом да ти послодавци запошљавају најмање 15 одсто од укупног броја запослених на том нивоу, каже наш саговорник.

По новом Закону о раду решен је досадашњи проблем недостатка консензуса, додаје професор.

Уколико се не постигне једногласна одлука у Одбору за утврђивање репрезентативности, онда о томе одлучује министар, без предлога Одбора. Он својом одлуком од сада може и да укине и да призна репрезентативност неког синдиката или удружења послодавца, и без предлога Одбора. То је ефикасније решење које ће довести до укрупњавања синдиката, као и до више репрезентативних синдиката и удружења послодаваца. То ће довести и до промене у процесу колективног преговарања, јер ће бити много више квалификованих учесника. Сви репрезентативни синдикати оснивају одбор за преговоре и преговарају са другом страном, за коју такође важи исто правило. Сви они ће учествовати у одбору за преговоре, у који улазе сви репрезентативни синдикати, сразмерно проценту учешћа њиховог чланства у укупном броју, чиме се остварује укрупњавање – објашњава др Зоран Ивошевић.

Извор: Политика

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.