Početna » Zanimljivosti » Републичка испитна комисија поништила целу малу матуру

Републичка испитна комисија поништила целу малу матуру

Мала матура се поништава и резултати с испита неће се узимати у обзир приликом уписа средње школе, одлучила је Републичка испитна комисија. За упис у средњу школу, одлучено је, бодоваће се само успех у досадашњем школовању и резултати такмичења.

– Сви ученици који су полагали српски или матерњи језик 17. јуна и математику 19. јуна обавили су завршни испит и тиме стекли основно образовање у складу са законом рекао је помоћник министра просвете Зоран Костић на конференцији за новинаре, после седнице Републичке уписне комисије.

Ђачки труд остао неоцењен

testovi

 

 

 

 

 

 

 

Он је нагласио да се резултат из матерњег језика неће користити за рангирање, јер, иако у моменту полагања није било елемената за његово поништавање, накнадно је МУП обавестио о злоупотреби штампања, чиме је нарушена тајност и регуларност испита. Он је објаснио да се неће рачунати ни резултати са поновљеног теста из математике и поред тога што он није злоупотребљен и није било нерегулатности, јер би само њиховим уважавањем била нарушена равноправност ученика. Упитан да ли ће таквом одлуком бити оштећени ученици који су рачунали на бољи успех на тесту, он је одговорио да се сви у Министарству надају да оваквом одлуком ниједном ученику неће бити причињена штета. Ово је епилог афере „Тестови” која је потресала Србију у протеклој недељи због крађе оригиналних тестова. Оригинални украдени тестови за полагање математике пронађени су у стану пријатеља Зорице М., осумњичене службенице штампарије „Службеног гласника„. Заплењени су и налазе се у београдској полицији. Због тога су јуче, у сарадњи с Тужилаштвом, поднете и кривичне пријаве против оних који су одговорни за крађу тестова, али и против оних који су одговорни за њено прикривање. Подношењем тих кривичних пријава неће бити завршена прича о крађи тестова.

 

 

Директор полиције Милорад Вељовић рекао је да је особа која је из штампарије „Службеног гласника” изнела тестове и дистрибуирала преко „одређених пријатеља и рођака”.

 

Такође, уписни рок за будуће средњошколце неће бити померен. Упис ученика у првом кругу предвиђен је за 8. и 9. јул, док други уписни круг на преосталим слободним местима почиње 9. јула и траје до 12. јула. Осми разред је ове године завршило 70.385 ђака, а малу матуру је први пут полагало и око 1.200 одраслих полазника програма „Друга шанса”.

 

У средњим школама има готово 80.000 места, око 10.000 више него што је осмака.

 

—————————————————————————————————————————————————–

 

Дачић: О одговорности Обрадовића после 28. јуна

 

Премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дацицћ изјавио је јуче да је још рано говорити о одговорности министра просвете Жарка Обрадовића у вези са афером око матурских тестова из математике и српског и да ће о томе бии речи после 28. јуна, када на дневни ред дође реконструкција владе. На питање новинара како гледа на захтеве просветних синдиката за смену Обрадовића, премијер је одговорио да треба јасно испитати свачију одговорност.

 

– Као што сам више пута рекао, треба јасно одредити ко је колико заслужан а колико крив зашто постоје одређени проблеми. Немам намеру никога да браним – рекао је Дачић.

 

Он је поручио да је у овом тренутку потребно наћи решење које је у интересу деце и да ће „о политичким реперкусијама бити речи касније”.

 

Први потпредседник Владе Александар Вучић је, на питање да ли је афера „тестови” један од највећих скандала и да ли сматра да министар образовања Жарко Обрадовић треба да поднесе оставку, рекао да се слаже са том оценом, али је и нагласио да ће став о министру пренети премијеру Ивицу Дачићу, који је и лидер Социјалистичке партије Србије. Вучић је, надаље у Утиску недеље рекао и да је оставка питање личног односа према одговорности и да не може да одговара у туђе име.

 

Извор: Дневник

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...