Početna » Новости » RTS prenela poruku vlasti : Za isti posao ista plata od januara

RTS prenela poruku vlasti : Za isti posao ista plata od januara

Zakon o primanjima u javnom sektoru od ponedeljka ide na javnu raspravu. U parlament bi trebalo da stigne do kraja godine. Zaposleni će po novom zakonu biti svrstani u platne razrede. Primena zakona kojim se najavljuju ujednačena primanja, počinje sledeće godine.

Za isti posao ista plata. Svi koji platu primaju iz državnog budžeta, osim javnih preduzeća, biće raspoređeni u 60 platnih razreda. Najmanja plata u javnom sektoru iznosiće oko 22.000 dinara. Najveća 155.000. Najmanji koeficijent će biti jedan, a najveći sedam i po, navodi se u Nacrtu zakona o platama, koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2016.

Plan je da se ovim zakonom smanje velike neujednačenosti. Na primer, svi vozači biće u istoj kategoriji, kao i svi pravnici, ekonomisti. Sada npr. ekonomista u Ministarstvu finansija ima upola manju platu nego njegov kolega iz NBS.

Za rad noću zaposlenom se dodaje 26 odsto na vrednost radnog sata, isto toliko i za prekovremeni rad. Sto deset odsto plaća se rad na praznik. Dodatak za pripravnost zaposlenog koji u svakom trenutku može biti pozvan na posao je 10 odsto. Neraspoređeni imaju pravo na 65 odsto od plate.

U institucijama koje se finansiraju iz budžeta – državnoj upravi, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, prosveti, kulturi i sportu ovaj zakon trebalo bi da uredi plate za oko pola miliona zaposlenih.

 

Izvor: RTS

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...