Početna » Новости » Шарчевић: Императив ми је квалитет образовања

Шарчевић: Императив ми је квалитет образовања

Нови министар просвете и науке Младен Шарчевић рекао је данас да ће императив тог ресора бити квалитет образовања и додао да се менаџерским приступом може „штедети на много чему, пре него на запосленима у настави”.

„Прво треба да сагледам и податке и интересе Владе и све друго што се тиче смањења броја запослених, а лично сам био четири пута технолошки вишак”, рекао је новинарима Шарчевић приликом преузимања ресора од досадашњег министра Срђана Вербића.

Напомињући да му је квалитет образовања императив у раду, Шарчевић је навео да ђаци у Србији морају да раде „оно што ради цео цивилизиовани свет” и да неке лоше навике и инструменте треба мењати.

„Треба да решимо питање сиромаштва, јер многа деца због, можда, недостатка новца за аутобуску карту или ужину не могу наставити даље средње образовање. Мислим да о томе и немамо податке квалитетне и довољне о томе”, напоменуо је Шарчевић.

Он такође сматра да мора да се ради на ефикасности студија и пружању прилике наставницима да се усавршавају.

„То је по мени сада највећи проблем – усавршавање људи који ће радити по овим концептима. Цела прича око преласка на квалитетније моделе образовња, осим репродуктивног образовања, јесте прелазак на разне концептуалне методе – где деца активније учествују и где је знање применљиво”, рекао је нови министар.

Он је указао да је лично примењивао један од модела у образовном асистему „Руђер Бошковић” већ 10 година.

„Друго, примењен је модел екстерног оцењивања као битног фактора за који се залаже и академска заједница”, рекао је Шарчевић напомињући да лично не види да се његова мишљења било где „сударају” са претходним министарством, академском заједницом или ставовима ученика и родитеља, осим можда са „неколициниом који губе извесне приовилегије”.

Он је истакао да на чело Министарства просвете и науке није дошао овде јер му фали слава у животу, већ јер жели покретачко образовање да и друга деца имају боље шансе и прилике.

Шарчевић је напоменуо да поодавно сарађује са министарством просвете и својим претходинком.

„Свестан сам шта је тим господина Вербића до сада урадио. У образовању сам 36 година и знам шта је он затекао и мислим да је много урђеније оно што ћу ја затећи преузимањем дужности од Вербића који је померио многе ствари битно на боље”, навео је Шарчевић позивајући Вербића да остане у министарству.

(Танјуг)

O Milan Trbović

Pročitajte

Vratiti dignitet nastavniku

Predlozi izneti u našoj Platformi su izvodljivi u kratkom roku, ne zahtevaju nikakve krupne i ...