Početna » Новости » Шарчевић: Неминовна измена закона, Болоња на анализи

Шарчевић: Неминовна измена закона, Болоња на анализи

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић данас је најавио измену системских закона у просвети истичући да је то неминовност и да ће то министарство анализирати систем Болоње како би се олакшало студентима.
„Мењаћемо у Србији системске законе, јер су то урадиле све државе у Европи. То је неминовност“, поручио је Шарчевић на конференцији о предузетништву младих у Србији, Црној Гори и БиХ.
Он је рекао да у управне одборе установа морају ући и послодавци, али и да ће родитељи добити сасвим другу улогу него што случај.

„Ови људи ће ући и у финансирање процеса образовања, али заблуда и мантра у друштву је да се школују радници који ће имати најмању плату и неће даље напредовати. Ту крилатицу као да нам је смисло непрајатељ, а не одговара стварности“, истакао је министар просвете.Он је навео да је приметно да нико не жели да губи време обучавајући људе који су тек завршили факултете и да са њима ради од почетка.

Говорећи о болоњском процесу, Шарчевић је рекао да ће бити анализаран пошто се често дешава да студенти не могу да испуне квоту од 60 поена.“Онда се та квота обара и мислим да ћемо кроз поступке дуалних модела за људе који су прошли неке циклусе образовања и стекли одређену праксу имати одређен број бонуса који ће олакшати упис и напредовање на студијама“, навео је Шарчевић.

Он је додао да држава и Министарство просвете морају да буду јако флексибилни и направе добре моделе са привредом како би се образовање што више прилагодило привреди.

Шарчевић је рекао да систем образовања мора направити бољу везу са привредом и да своје органе, институте и заводе направи флексибилнијим према захтевима тржишта и привреде.Министар је истакао да је важно да будемо свесни чињенице да су на тржишту рада потребне чешће преквалификације, доквалификације, али и доживотно учење и усавршавање.Шарчевић је рекао да је Министарство просвете модел образовања и предузетништво ставило на “главну агенду” односно означило као приоритете.Он је указао да је више од 50 одсто младих радно способних у земљи у “невољи” када је у питању налажење посла.Шарчевић је нагласио да се дуго нико није бавио стратегијом развоја привреде, то јест није дефинисано које области производње су нам потребне.

(Танјуг)

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...