Početna » Новости » Šarčević: Osećam moralnu odgovornst, ali zašto bih podneo ostavku

Šarčević: Osećam moralnu odgovornst, ali zašto bih podneo ostavku

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da oseća moralnu odgovornost što je test iz matematike dospeo u javnost, ali je upitao zašto bi podneo ostavku kad je otkriveno gde je problem.
On je prilikom obilaska Osnovne škole „Vuk Karadžić“ izjavio da ima podršku šefova, predsednika i premijera.

Na pitanje zašto pominje predsednika, on je kazao da ga je Aleksandar Vučić pozvao u vladu kada je bio premijer.

„Valjda imam neko moralno pravo da imam poverenja u onog ko me je pozvao“, rekao je Šarčević nakon komentara novinara da Vučić više nije premijer.

Šarčević je kazao da smatra da je današnji kombinovani test bezbedan.

Govereći kako je „provaljen“ test iz matematike, on je rekao da smatra da je neko od direktora bio „opušten i neoprezan“, ali da će utvrditi da li tako.

Ministar Šarčević je rekao da je sadašnji model polaganja male mature loš i da će biti zamenjen.

Šarčević je poručio jutros, povodom najave da će mali maturanti bojkotovati polaganje današnje kombinovanog testa zbog „provaljenih“ testova iz matematike, da se roditelji koji to podržavaju „ne igraju sudbinom svoje dece“ i da im on u tim odlukama neće biti saučesnik.

Ministar je naveo da su „tri osobe u policijskoj obradi“ u istrazi o tome kako su testovi otvoreni pre vremena i potom stigli do društvenih mreža, ali da taj nalaz još nije kompletan. Ministar prosvete rekao je u ponedeljak uveče za RTS da njegovi šefovi od njega uvek imaju blanko ostavku i da ju je i juče ponudio, kao i da je njegova moralna odgovornost u tome što je odjednom počeo da radi mnogo posla, a najlakše je bilo ne baviti se svojim poslom.

„Nije ovo Haški tribunal da postoji komandna odgovornost. Imate sistem koji je zarđao decenijama i za dve i po godine stižete da ga dignete na 95 odsto uspešnosti. To kaže Evropska komisija“, rekao je juče Šarčević, komentarišući slučaj provaljenih testova iz matematike Ako treba ministri da se menjaju na dnevnom nivou zbog čaršije, stranaka, nekih sindikata, onda to neka radi onaj ko je odgovoran, dodao je on.

„Ja lično sam odgovoran čovek. Sistem se uređuje, bolji je, samo što to niko ne želi da vidi na taj način. Uvek se ovakva jedna situacija drami, politizuje“, rekao je Šarčević i ocenio da je otkrivena „rupa u sistemu“ i sprečena lavina loših događaja.

Šarčević je juče najavio da ća danas i sutra na ispitu dati rezervne varijante. „Mi imamo scenarije za ove stvari. Zato što znamo u kakvoj sredini živimo“, rekao je Šarčević.

List: “ Danas“

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.