Početna » Новости » Sindikat neće otpremnine samo od poslednjeg gazde

Sindikat neće otpremnine samo od poslednjeg gazde

Zakon o radu bi uskoro trebalo da pretrpi izmene, i to u nekoliko odredbi veoma važnih, kako za poslodavce, tako i za radnike, a kakve će one biti i kada bi se to moglo desiti, za sada još nije poznato.

Za sada se zna da se stavovi onih kojih se taj zakon tiče, pre svega radnika, odnosno sindikata kao njihovih predstavnika i pregovarača, i poslodavaca, u pojedinim odredbama slažu, a u nekim drastično razlikuju. Kako je za „Dnevnik” izjavio predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović, o svemu tome će se i dalje razgovarati na nivou radnih grupa, a cilj je da se razlike ublaže i dođe do dogovora.

– Nije postavljen nikakav ultimatum i dogovoreno je da se preduzmu koraci koji će omogućiti da se nađu najbolja rešenja – kaže Orbović. – To znači da svi zainteresovani, sindikati, poslodavci i predstavnici Vlade Srbije, urade sve što je potrebno da bi se stavovi usaglasili i došlo do zajedničkog stava o predlogu izmena zakona. Iako se, naravno, ne može reći kada bi se predlozi izmena Zakona o radu mogli naći pred poslanicima, to ne bi trebalo očekivati do kraja ove godine te je vremena za postizanje dogovora dovoljno, ukoliko su učesnici u razgovoru spremni na usaglašavanje stavova o spornim pitanjima, ili bar njihovo približavanje.

Isplata otpremnina i dalje je kamen spoticanja. I dok se s predlogom Ministarstva rada, koji podrazumeva isplatu otpremnina za godine staža provedene kod poslednjeg poslodavca, slažu udruženja poslodavaca, sindikati misle drugačije. Predstavnici reprezentativnih sindikata smatraju da bi otpremnine trebalo islaćivati za ceo radni vek, a Ljubisav Orbović pojašnjava – optremnine bi trebalo isplaćivati za godine staža za koje ona nije isplaćena. Po njegovim rečima, postoje načini da se precizno utvrdi da li nekome otpremnina već isplaćena, a to bi sprečilo mogućnost da se nekome ona isplati više puta, a da neko bude uskraćen za to pravo.

A sporna su i dalje pitanja koja se tiču zapošljavanja na određeno vreme i agencija za zapošljavanje. Naime, na nedavnom sastanku članova radne grupe za donošenje izmena Zakona o radu i predstavnika sindikata i poslodavaca, kako je rekao državni sekretar Ministarstva rada Zoran Martinović, neke sporne tačke su usaglašene, a neke su i dalje otvorene i o njima će se razgovarati. Po njegovim rečima, usaglašeni su stavovi u pogledu prava i obaveze radnika tokom radne nedelje i godišnjih odmora, dok je pitanje načina organizovanja rada agencija za zapošljavanje ostalo otvoreno. Što se tiče rada na određeno vreme, dogovor je blizu, a o načinu isplate otpremnina razgovaraće se i dalje. On očekuje da bi do kraja novembra radna verzija mogla biti u najvećoj meri usaglašena da bi se o dokumentu izjasnili i predstavnici drugih ministarstava. Po njegovim rečima, u radnoj verziji sistematizovani su svi predlozi koji su stigli do Ministarstva rada, a neki su inicirani iz tog ministarstva pošto se taj dokument usaglašava s evropskom direktivom i međunarodnim konvencijama.

D. Mlađenović

Izvor: Dnevnik

 

O Jasmina Čekerevac LJubičić

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.