Početna » Новости » Синдикат: Понуђена једнократна помоћ од 6.000 динара

Синдикат: Понуђена једнократна помоћ од 6.000 динара

БЕОГРАД – Синдикат радника у просвети Србије саопштио је да је премијер Србије Александар Вучић данас обавестио синдикате да је влада одлучила да запосленима у просвети исплати једнократну помоћ од 6.000 динара.

Како је наведено, Вучић је одржао састанак са четири синдиката просвете, који је сам иницирао.

Синдикати су очекивали да ће на састанку бити разматрана проблематика зарада у образовању, а уместо тога Вучић је обавестио синдикате да је влада одлучила да запосленима у просвети исплати једнократну помоћ од 6.000 динара.

Пре скоро годину дана, влада је синдикатима нудила и већи износ и синдикати су то одбили, будући да су били у штрајку и да је та понуда условљавала прекид штрајка.

„Данас, када синдикати нису у штрајку, ова понуда премијера Вучића може се сматрати једностраним чином о коме се синдикати ништа не питају и немају шта да преговарају. Другим речима – уплати кад већ хоћеш”, саопштио је Синдиката радника у просвети Србије.

Како је наведено, сви проблеми у образовању остају и не могу се пребрисати том понудом, а такав став владе још једном говори о односу државе према српском образовању.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић најавио је данас да би око 1. децембра просветари требало да добију помоћ.

„Та помоћ зависи од техничког решења, односно како Министарство финансија то буде решило, али у сваком случају, које год да буде решење, премијер Вучић ће морати да разговара са ММФ-ом о томе и након тога, ми ћемо знати и која је висина те помоћи која, као што сам рекао, би око 1. децембра требало да буде исплаћена”, рекао је Вербић новинарима.

Вучић је, такође, данас потврдио да ће плате у јавном сектору и пензије бити повећане, да ће повећања бити највећа у просвети и здравству, али да се ММФ противи повећању плата за МУП и војску.

Он је казао да да ће повећање највише осетити запослени у просвети и здравству, да ће просветни радници добити и једноакратну помоћ, али и да ће плате бити повећане онима којима нису ни биле смањене, а то је 19 одсто запослених у јавном сектору.

 

Танјуг

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.