Početna » Новости » Синдикати просвете траже једнократну помоћ

Синдикати просвете траже једнократну помоћ

Синдикати образовања затражили су данас да влада коначно саопшти када ће запосленима у просвети бити исплаћена договорена једнократна помоћ и у ком износу, иначе ће поново размотрити штрајк и излазак на улицу.
Тражимо да влада поштује споразум са синдикатима, потписан прошле школске године, којим се обавезала да исплати једнократну помоћ, рекао је председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић.
Он је на конференцији челника три од четири репрезентативна синдиката у просвети, истакао да из владе коначно мора да се саопшти када ће бити додељена помоћ.

Споразум је од једног дела синдиката потписан у фебруару а потом су га у априлу верификовали и преостали синдикати, након цега је вишемесечни штрајк окончан.
Председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић најавио је да ће синдикати, у случају изостанка помоћи, морати да траже корекцију коефицијената, посебно ако изостану платни разреди чија се примена најављује од 1. јануара следеће године, од чега, како је рекао, нема ништа.

„Плате у просвети Србије су најмање у региону“, рекао је Брајковић, уз оцену да ништа из споразума није испуњено и да је сада „само још већи хаос“.
Председник Гранског синдиката радника у просвети Србије „Независност“ Томислав Живановић указао је на неуважавање права запослених у просвети и стакао да су правилник о цени услуга у основним и средњим школама и Закон о утврђивању максималног броја запослених у јавном сектору унели хаос у школе.

Челници синдиката ће, како је речено, следеће седмице одржати састанак и проверити расположење чланства за штрајк, уколико се влада не огласи.
Конференцији није присуствовао нико из Уније синдиката просветних радника Србије, па су новинари поставили питање да ли су се синдикати поделили, што је на скупу демантовано, уз објашењење да синдикати само имају различите методе деловања.

Извор: Данас

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.