Početna » Новости » Sindikati traže promenu

Sindikati traže promenu

Ministar finansija Lazar Krstić pozvao je predstavnike sindikata prosvetnih radnika da danas potpišu protokol za 2014, iako je ministar prosvete Tomislav Jovanović pre samo tri dana za Danas rekao da će to biti tek posle Nove godine. Pojedini sindikati prosvetara najavljuju da danas neće staviti paraf na taj dokument ako se tekst ne promeni, jer Ministarstvo finansija u predlogu protokola nudi manje od onoga što je usmeno dogovoreno sredinom novembra na zajedničkom sastanku sa ministrom Krstićem.

U predlogu stoji da će nacrt zakona o platama zaposlenih u javnoj upravi biti donet najkasnije do 30. juna 2014. godine, a na sastanku je ministar obećao da će od 1. jula početi primena tog zakona. Ako ne bude uveden sistem platnih razreda u narednoj godini, prosvetni sindikati su tražili povećanje koeficijenata zaposlenima u obrazovanju za 10 odsto. Sem toga, u predlogu se navodi da će dug za isplatu otpremnina onima koji su tokom 2013. penzionisani biti obezbeđen u budžetu za narednu godinu, a sindikati traže da se precizira kada će otpremnine biti isplaćene.

Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, ističe da će tražiti dopunu člana kojim se definiše uvođenje platnih razreda za sve delatnosti koje se finansiraju iz budžeta. To bi, kako kaže, omogućilo da plate zaposlenima u obrazovanju iduće godine porastu u proseku za 10 odsto, a možda i više, ali će istovremeno u nekim delatnostima doći do pada zarada.

Uvođenje platnih razreda znači da će zaposleni sa istom stručnom spremom u svim delatnostima koje se finansiraju iz budžeta imati istu platu. Sada profesori sa sedmim stepenom imaju 45.000 dinara, a u nekim delatnostima se za istu stručnu spremu dobija plata od 65.000 dinara. Očekujem da će biti žestokih otpora nekih sindikata iz drugih delatnosti, ali nama u obrazovanju je uvođenje platnih razreda jedini način da poboljšamo materijalni položaj – kaže za Danas Brajković.

Prosvetari će, po svoj prilici, ostati i  bez Svetosavske nagrade od po 5.000 dinara.

Izvor: Danas

Beograd – Ministar finansija Lazar Krstić pozvao je predstavnike sindikata prosvetnih radnika da danas potpišu protokol za 2014, iako je ministar prosvete Tomislav Jovanović pre samo tri dana za Danas rekao da će to biti tek posle Nove godine. Pojedini sindikati prosvetara najavljuju da danas neće staviti paraf na taj dokument ako se tekst ne promeni, jer Ministarstvo finansija u predlogu protokola nudi manje od onoga što je usmeno dogovoreno sredinom novembra na zajedničkom sastanku sa ministrom Krstićem. – See more at: http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/sindikati_traze_promenu.55.html?news_id=273632#sthash.jE6S9DuG.dpuf

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...