Početna » Новости » Синдикати туже Вербића, штрајк се наставља

Синдикати туже Вербића, штрајк се наставља

Министар просвете наредио смањење плата штрајкачима. Синдикалисти: Вербић крши Устав и законе, још више школа у штрајку.Упркос наредби министра просвете да се штрајкачима смањи плата, два синдиката просвете тврде да о прекиду штрајка нема ни говора и да је чак повећан број школа у којима звоно звони после 30 минута и да их је сада сигурно више од 700.
У Министарству просвете с друге стране кажу за наш лист да је у штрајку 24 одсто школа, али да још немају податке из свих школских управо о томе да ли се поштује напомена о звону након 45 минута.
Синдикат радника у просвети Србије (СРПС) и Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) одржали су у недељу хитну седницу заједничког Штрајкачког одбора, након које је председницима школских синдиката послато упутство за наставак штрајка.

Данас ће оба синдиката имати одвојене седнице својих председништва, а за 17. март је предвиђен велики митинг којим ће бити обележено улазак у пети месец штрајк, што је најдужи штрајк у историји просвете, како кажу.

Људи су јако љути и повређени, мало њих је уплашено овом претњом о смањењу плате, више их је овај поступак, да тако кажем, разјарио. До среде ћемо видети каква је ситуација на терену, па ћемо на основу тога донети одлуке. Оно што је сигурно јесте да о прекиду штрајка нема ни говора и уколико нам отму од плате, отето ће морати да врате – каже за наш лист Јасна Јанковић.

Синдикати су се обратили Влади Србије јер је министар просвете владин службеник, као и Међународној организацији рада и обавестили их да Вербић крши Устав и законе, јер их спречава да потпишу посебан колективни уговор.

Јанковић каже и да ће у суботу бити одржана седница Штрајкачког одбора, на којој ће овластити адвоката да тужи Вербића. На наше питање који ће бити правни основ за тужбу, она је одговорила да се размишља у више праваца и да има више него довољно основа за тако нешто.

Оптуживши министра просвете за кршење закона о раду и штрајку, као и међународних конвенција, потпредседник СРПС Миодраг Сокић најавио је за 17. март протест наставника испред Министарства просвете. „На протест ће доћи многи из Крагујевца, Чачка, Ваљева… Поставићемо шаторе у Мањежу док се не реши овакво стање, јер овакво малтретирање и деградирање радника ретко се среће“, закључио је Сокић.

Прво колективни уговор

На питање шта је потребно да се учини како би наставници прекинули са штрајком, Јанковић је објаснила да за почетак треба да буде потписан колективни уговор. „Наш услов је потписивање посебног колективног уговора и без његовог потписивања нема разлога да разговарамо о било чему, а ако седнемо да разговарамо, онда ћемо рећи каква прецизирања желимо у вези с новцем“, рекла је Јанковић.

 

 

Izvori: Politika i Dnevnik

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...