Početna » Новости » Sindikati: U prosveti plata devet odsto niža od prosečne u Srbiji
Beograd, 24.04.2023. - Sednica Socijalno-ekonomskog saveta, na kojoj je ucestvovala i premijerka Srbije Ana Brnabic, odrzana je danas u Palati Srbija u Beogradu. (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC)

Sindikati: U prosveti plata devet odsto niža od prosečne u Srbiji

Sednica Socijalno-ekonomskog saveta održana je danas u Palati Srbija, u Beogradu, a zaključak je da je neophodno izraditi dugoročnu strategiju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti u Srbiji.

Predstavnici sindikata ukazali su, između ostalog, da je prosečna plata u prosveti za 9,1 odsto niža od prosečne plate u Srbiji.

Predstavnica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić rekla je da je taj sindikat na sednici izložio kompleksne probleme sa kojima se suočavaju prosvetni radnici, ali da je prioritet poboljšanje materijalnog stanja koje je preduslov za poboljšanje i ugleda prosvetnih radnika.

„Prosečna plata u prosveti je za 9,1 odsto niža od prosečne plate u Srbiji, po tome smo jednistveni ne samo u regionu već i u Evropi. Nakon višedecenijskog otpuštanja, imamo manjak kadrova nastavničkih profesija. Mladi se retko opredeljuju da rade u školama jer je slabo plaćen posao“, rekla je Ilić.

Navela je da je na sednici traženo i to da se nađe rešenje kako da se odvoje plate tetkica od administrativnih radnika u prosveti, jer su prema njenim rečima, one praktično na istom nivou.

Predstavnik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavinost“ Srđan Slović rekao je da se prosveta dugo bori za pravičnost i da je to posledica neprimenjivanja platnih razreda i grupa.

Predstavnica Udruženja granskih sindikata „Nezavisnost“ Čedanka Andrić rekla je da su iz udruženja po drugi put podneli inicijativu da se pregovori o minimalnoj ceni rada vode ranije, „jer su prošle godine promenjeni parametri prema kojima su se definisale cene rada“.

„Imamo argumente za povećanje minimalne cene rada. Više bismo voleli da pričamo o zaradama a ne o minimalnoj ceni rada. Nažalost minimalna zarada postaje sve više reper za utvrđivanje svih ostaligh zarada, a trebalo bi da bude izuzetak koji se isplaćuje samo u trenutku kada preduzeće ima probleme poslovanja“, rekla je Andrić.

Istakla je da je sinikat „Nezavisnost“ inicirao izmenu uredbe koja se odnosi na dnevnice za državne službenike i nameštenike za koje dnevnica iznosi 150 dinara i rekla da smatra taj iznos neprimerenim.

Prestavnik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić rekao je da je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta inicirano da se predlozi koji se donesu na Sednici, upute nadležnim ministarstvima kako bi se tamo sprovodile brže.

„U tome se nadam da ćemo imati sprovedenu najbitniju tačku, a to je da u radnim grupama, kada se donose nacrti zakona, budu uključeni socijalni partneri ali sindikati i poslodavci“, rekao je Nenenzić.

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta bila je i predsednica Vlade Ana Brnabić.

 

Izvor:  Portal  02!

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...