Početna » Новости » Sindikati veruju da se odlaže usvajanje Zakona o radu

Sindikati veruju da se odlaže usvajanje Zakona o radu

Sudbina predloga Zakona o radu, o kome se javna rasprava završava danas, ostaje neizvesna, ali se čini sve verovatnijim da ovaj dokument u skupštinsku proceduru neće ući u januaru, kako su ranije najavili predlagači zakona.

Sindikati, koji su u samom startu odustali od učešća u raspravi, kao i poslodavci, veruju da će se donošenje ovog dokumenta prolongirati bar do februara ili marta, a ne isključuju ni mogućnost da se sve odloži do posle izbora.

Srpski sindikalni front (SSF) i Udruženi sindikati Srbije (USS) „Sloga“ kao njegova članica, istakli su da su spremni na razgovore ali ne o postojećem predlogu izmena zakona o radu, već o novoj radnoj grupi koja će sastaviti novi predlog izmena tog zakona. Predstavnici Vlade se zalažu da se napravi kompromis, jer su reforme neophodne.

Sindikati zameraju predlagačima da će predviđene izmene urušiti ionako težak položaj zaposlenih i dovesti do pada zarada od osam do 15 odsto. Po njihovom mišljenju, neka od ponuđenih rešenja ne mogu se naći ni u jednom evropskom zakonodavstvu – počev od načina obračuna naknade zarade i drugih primanja u vreme odsustva s posla, godišnjeg odmora, bolovanja, isplate otpremnina. Neprihvatljiv je i predloženi način obračuna naknade za minuli rad.

Sindikalci su, u svakom slučaju, najavili da će sprečiti da taj zakon uopšte dođe u skupštinsku proceduru i da bude usvojen, poručujući da će organizovati masovne proteste širom Srbije ukoliko se to dogodi. U Ministarstvu privrede juče je rečeno da očekuju da zakonski predlog uđe u proceduru što pre, jer je uz poreske reforme on najbitniji za poboljšanje zaposlenosti, privrednog rasta i životnog standarda.

Javna rasprava se zvanično završava danas, mada nije ni održana onako kako je predviđena. Već prvu prezentaciju, od planirane tri, u tri grada Srbije, sprečili su predstavnici sindikata, pa je Ministarstvo rada, kao predlagač zakona otkazalo i ostale. Rasprava je, nakon toga, vođena preko sajta Ministarstva rada, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i na portalu e-uprave. Ministarstvo je sada u obavezi da sačini izveštaj o podnetim primedbama i da ih analizira.

Tanjug

 

O Jasmina Čekerevac LJubičić

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...