Početna » Новости » SITUACIJA NAPETA Stiže spisak otkaza, najgore prošlo ministarstvo zdravlja

SITUACIJA NAPETA Stiže spisak otkaza, najgore prošlo ministarstvo zdravlja

U Nemanjinoj 11 sve je napetije jer je pitanje dana kada će Vlada da usvoji konačan spisak za oko 9.000 otkaza u javnom sektoru. Kako saznaje „Blic“, akt o maksimalnom broju zaposlenih u javnoj upravi trebalo bi da se nađe pred ministrima i premijerom možda već do kraja ove ili naredne nedelje.

U ovom dokumentu trebalo bi da bude precizno naveden broj zaposlenih u javnoj upravi koji će dobiti otkaze po opštinama, državnim organima i javnim službama.

Znaće se tačno koliko koji dom zdravlja i bolnica treba da otpusti ljudi, koliko škole a koliko opštine. U dokumentu će biti precizno naveden i broj otkaza po lokalnim samoupravama, ali i ministarstvima. Sve to bi trebalo da se nađe pred Vladom tokom boravka delegacije MMF, koja ostaje do sredine sledeće nedelje – kaže naš izvor, napominjući da je planirano više od 4.500 otkaza u javnoj upravi i otprilike još toliko u lokalnoj samoupravi.

Izvori „Blica“ kažu da je situacija u ministarstvima sve napetija jer se bliži dan D za podelu otkaza, a ministri još ne znaju da li će se premijer Aleksandar Vučić složiti sa njihovim predlozima o otpuštanju viška zaposlenih.

Inače, šef delegacije MMF Džejms Ruf složio se tokom nedavnog sastanka sa ministarkom državne uprave Kori Udovički da bi do kraja godine iz javnog sektora u Srbiji trebalo da bude otpušteno 9.000 ljudi.

Ruf je, kako saznajemo, ministarki poručio da se slaže sa planiranim brojem otkaza i periodom u kome ih je potrebno sprovesti, ali je ocenio i da bi planirana otpuštanja 75.000 ljudi u javnom sektoru u naredne tri godine znatno ugrozilo funkcionisanje državne uprave i smanjilo kvalitet javnih usluga.

Ruf je, ipak, poručio da to što je popustio kada je reč o otpuštanjima ne znači i da je odustao da se rashodi za zarade smanjuju po pet odsto godišnje. To znači da će država sada morati da nađe način da uštedi na drugim mestima – kaže naš sagovornik.

Planirani otkazi

Ministarstvo zdravlja   2.500

Ministarstvo prosvete  1.500

Ministarstvo pravde  350

Ministarstvo rada  150

Ministarstvo unutrašnjih poslova   70

 

Izvor: Blic

O Milan Trbović

Pročitajte

САОПШТЕЊЕ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ СИНДИКАТА ОД 29. 09. 2023. ГОДИНЕ