Početna » Zanimljivosti » Скоро трећина запослених нема загарантовану зараду

Скоро трећина запослених нема загарантовану зараду

Синдикат радника у просвети Србије (СРПС) најавио је да ће нову школску годину започети генералним штрајком ако до тада не успеју преговори с Владом о корекцији коефицијената запосленима у просвети за око 30 процената.

– Потпуна обустава рада почеће првог дана нове школске године и трајаће седам дана – рекао је председник тог синдиката Слободан Брајковић, и навео да СРПС има око 20.000 чланова.

Он је упозорио на веома лошу материјалну ситуацију просветара јер, како каже, 30 одсто запослених нема загарантовану зараду.

– То је основни разлог за корекцију коефицијената да би однос најједноставнијег и најсложенијег рада био 1:3, као и пре замрзавања плата – рекао је Брајковић. – Сада је тај однос 1:1,95 и 1:2,03.

Он је навео да је минимална цена рада пала 54 одсто у односу на 2008. годину.

По захтеву тог синдиката, до краја ове године коефицијенти би требало да буду кориговани за девет посто, у 2014. исто толико процената, а у 2015. – 9,5 посто. Синдикат је незадовољан што нису уважене њихове примедбе на нове законе о основној и средњој школи и измене Закона о основама система образовања и васпитања, који су у припреми. Синдикат такође тражи да се број ученика у одељењу смањи на 25, да се модел финансирања по ученику одложи до 2020. године, да се списак технолошких вишкова сачини до половине јула, а не у септембру, али ти захтеви нису уважени.

– Сматрамо да је одлука да запослени у просвети морају да иду у пензију са 40 година радног стажа или са 65 година живота неприхватљива – изјавио је генерални секретар Независног синдиката просветних радника Војводине Здравко Ковач. – Тиме ће за две године око 5.000 људи морати да оде из просвете.

Професорска плата мања од републичког просека

Говорећи о проблемима у образовању, председник Форума београдских гимназија Миодраг Сокић указао је на то да је кључно то што, како каже, држава не жели да издваја за образовање.

– Професор је плаћен испод републичког просека, док је 2008. године имао 30 плату посто већу од просечне – рекао је Сокић, замерајући Министарству просвете на томе што, како је рекао, дозвољава да новац за образовање „скреће„ у друга министарства.

 

Извор: Дневник

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...