Početna » Новости » Штрајк мора да се припреми озбиљно

Штрајк мора да се припреми озбиљно

СРПС не подржава УСПРС у штрајку упозорења 

После једног часа штрајка упозорења, спроведеног 22. маја, Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) упутила је позив свим осталим репрезентативним синдикатима просвете (СРПС, СОС и НСПР „Независност“) да је подрже у наставку њеног штрајка упозорења, 30. маја и 4. јуна.

Кога су питали? 

УСПРС је ступила у овај штрајк брзоплето и сама, не питајући никога и не позивајући никога. Када су у питању тренутни проблеми у образовању и разлози за штрајк, сви синдикати просвете тренутно имају скоро идентичне ставове и захтеве, па су се стекли сви услови за заједничко деловање и за заједнички штрајк. Из тог разлога, зачуђује штрајк упозорења који је започела УСПРС, организујући свој властити штрајк, без консултовања са осталим синдикатима просвете.

Штрајк „на брзину“ – не! 

Руководство СРПС је одлучило да не прихвати овај позив УСПРС, како из наведених разлога, тако и због законских и техничких препрека због којих је свако ступање у штрајк у року од два дана у најмању руку неозбиљно. На крају, то би изазвало негативне реакције и самог чланства, који нису заслужили да их било ко гура у овакве дводневне авантуре.

Позив свим синдикатима просвете 

С друге стране, СРПС је већ, на седници Председништва одржаној 20. маја 2013, донео одлуку о ступању у седмодневни штрајк, почев од 2. септембра 2013, па овом приликом осталим синдикатима упућује позив да сви заједно приступе благовременим и озбиљним припремама за велики штрајк у просвети 2. септембра.

У Београду, 27.5.2013.

За СРПС:

Слободан Брајковић, председник

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.