Početna » Zanimljivosti » Штрајк просветних радника у Грчкој

Штрајк просветних радника у Грчкој

Атина – Синдикати запослених у државним службама у Грчкој заказали су за данас 24-часовни штрајк као одговор на одлуку владе да просветарима онемогући штрајк.

Влада је наиме увела цивилне мобилизације како би спречила наставнике да штрајком поремете одржавање пријемних испита на факултетима од 17. до 31. маја.

Током данашњег штрајка школе неће радити, а озбиљно ће бити поремећен и превоз, пренеле су агенције.

Ово је трећи пут ове године да влада прибегава овој мери која је предвиђена за природне катастрофе и националне кризе. Портпарол владе Симос Кедикоглу изјавио је да је влада донела ову одлуку зато што је то њена „морална обавеза“.

Синдикати наставника су планирали да почну штрајк уз поштовање минимума процеса рада 17. маја. Они су незадовољни због увођења дужег радног времена и недобровољног премештања наставног особља, наводи АП.

Влада је почела да уручује наредбе о цивилној мобилизацији за око 85.000 наставника која ступа на снагу у среду, 15. маја.

„Испити ће бити одржани без проблема и на време. Учинили смо све што смо могли и надамо се да ће се тензије смирити и да ћемо моћи да размотримо праве проблеме у образовању: Да ли смо поносни на квалитет образовања које пружамо својој деци? На језик који говоре? На историју коју знају? Ја мислим да је грчки који је наша генерација учила у школи био бољи од оног који деца данас уче“, рекао је Кедикоглу, пренела је АНА.

 

Извор: Тањуг

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...