Početna » Новости » ШТРАЈК СРПС ОД 2. СЕПТЕМБРА

ШТРАЈК СРПС ОД 2. СЕПТЕМБРА

Дана 20.05.2013. године одржана је седница Председништва Републичког одбора СРПС. Састанку је, од 13 чланова Председништва присуствовало 12 чланова. На овој седници је највише пажње посвећено доношењу нових закона о основној и средњој школи, као и усвајању измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања, који ће бити ускоро усвојени у скупштини по хитном поступку.

SRPS-02

СЕДНИЦА ПРЕДСЕДНИШТВА РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА СИНДИКАТА РАДНИКА У ПРОСВЕТИ СРБИЈЕ (СРПС)

 

На седници су донети закључци:

1. Од десет предлога измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања, које је СРПС предложио, усвојено је четири, чиме наш Синдикат није задовољан, па ћемо бити принуђени да се обратимо посланичким клубовима да наше предлоге изнесу Скупштини Републике Србије, као амандмане на предлог за усвајање. Наши предлози су:

Члан 98. да гласи: „Број ученика у оделењу може бити највише 25“;

Члан 180. који се позива на 155. : Да се финансирање по броју ученика спроводи тек од школске 2020/21;

Да се члан 131. промени и да гласи: „Листа преузимања се ажурира до 15. 07. а коригује се сваког 15. у сваком следећем месецу, у току школске године;

Члан 159. да гласи: „Јубиларне награде се финансирају из буџета Министарства финансија;

Да се у члану 144. о одласку у пензију поштује Закон о раду, како запослени са 40 година радног стажа не би морали да иду по сили закона у пензију;

Да се промени структура чланова Школског одбора, тако да школа делегира 4 члана, локална самоуправа 3 члана, а Савет родитеља 2 члана.

SRPS-01

ШТРАЈК СРПС ОД 2. СЕПТЕМБРА

 

2. Синдикат радника у просвети Србије написаће захтев Влади Републике Србије и Министарству просвете, науке и технолошког развоја, у циљу отпочињања преговора о корекцији коефицијената, са циљем да однос између минималне цене рада и цене рада за седми степен стручности у образовању буде 1:3, јер постојећи однос је неодржив (износи 1:1,98). Поред тога овај однос има тенденцију на доле тако да плате професора полако али сигурно „клизе“ према „минималцу“. То је довело до аномалије да запослени са четвртим степеном стручне спреме прелази у зону минималне зараде. Од пре два месеца плате у образовању су мање у односу на просечну републичку плату, иако је квалификациона структура у образовању најквалитетнија, тј. 80% запослених има високу или вишу стручну спрему. Овога пута желимо да се изборимо за наше плате, а не да ми штрајкујемо, а по устаљеном обичају све јавне службе на буџету добијају. Зато тражимо корекцију наших коефицијената, а не повећање цене рада.

3. Уколико Влада Републике Србије и надлежна министарства не отпочну преговоре за измену коефицијената, СРПС ће ступити у седмодневни штрајк са потпуном обуставом рада, 2. септембра 2013. године.

После седнице Председништва Републичког одбора СРПС одржана је конференција за штампу, на којоj су саопштени закључци са седнице.

 

Председник ИО СПРВ

Милан Трбовић,проф.

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Платформа за спас образовања: Нагомилани проблеми у просвети, потребна јасна стратегија.

Платформа за спас образовања у Србији оценила је данас да је ситуација са просветом таква ...