Početna » Новости » Da li u štrajk upozorenja zbog dopisa Društva direktora škola Srbije?

Da li u štrajk upozorenja zbog dopisa Društva direktora škola Srbije?

Prosvetni sindikati bi morali da reaguju na uvredljiv dopis, koji je u ime Društva direktora škola Srbije (DDŠS) poslao diplomirani ekonomista Dejan Nedić   dekanima nastavničkih fakulteta, koji je po funkciji predsednik Skupštine DDŠS. Iako sam Dejan Nedić  nije završio nastavnički fakultet on je  u ime DDŠS apelovao na neke dekane nastavničkih  fakulteta da se obrate Ministarstvu prosvete i Komisiji za odobravanje zapošljavanja u javnom sektoru i „objasne im da na fakultetima školuju kadar uzalud, jer učitelji i nastavnici neće moći da se zaposle po diplomiranju“.

Društvo direktora škola u tom dopisu  izražava nezadovoljstvo što su prinuđeni da na slobodna radna mesta zapošljavaju tehnološke viškove, umesto svršene studente nastavničkih fakulteta.

U istom dopisu DDŠS je navedeno da  su „svršeni studenti poletni, motivisani, nadahnuti, za razliku od tehnoloških viškova koji su često bahati, neodgovorni i demotivisani“. Takve kvalifikacije su neprimerene i nedopustive a potpuno je jasno koliko su one uznemirile veliki broj prosvetnih radnika koji nisu svojom krivicom postali tehnološki viškovi. To je diskriminacija zbog koje bi sam Nedić, koji je potpisnik tog dopisa trebao da snosi zakonsku odgovornost. Ako su on i drugi članovi DDŠS nezadovoljni, niko im ne brani da upute inicijativu za izmenu članova zakona koji regulišu prijem u radni odnos i posebnog kolektivnog ugovora. Ali ovakvo vređanje i ponižavanje nastavnika, među kojima su mnogi i sa više od deset godina rada ostali ne svojom voljom tehnološki viškovi je za svaku osudu i posebno je blago rečeno nekorektan postupak ministra Verbića koji je osudio javnu kritiku sindikata Foruma srednjih stručnih škola upućenu dopisu DDŠS dekanima fakulteta.

Da li je to na pomolu obračun  Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja(MPNTR) i školskih uprava sa prosvetnim sindikatima?! Svedoci smo da je na terenu prisutna opstrukcija od strane MPNTR, školskih uprava i nadležnih inspekcija jer ne reaguju na nezakonit rad direktora škola, koji nisu prijavili na hiljade slobodnih radnih mesta već na tim radnim mestima zapošljavaju  kadrove na određeno vreme a  o tome su  prosvetni sindikati podrobno upoznali i MPNTR, školske uprave kao i nadležne inspekcije! Da li to MPNTR podržava nezakonit rad direktora škola koji ne poštuju Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) i Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika (PKU)?

Očigledno se Društvo direktora škola zalaže   da se dozvole  konkursi za nova radna mesta u školama a da hiljade prosvetnih radnika koji već rade u prosveti dobiju otkaze. Što se tiče ovih „dušebrižnika“ iz DDŠS  za zapošljavanje novih mladih prosvetnih radnika u škole, jasno je da je su pre svega ovde na sceni interesi pojedinaca, samih direktora škola, da dobiju još više ingerencija i vlasti  i da su ovde njihovi interesi iznad interesa škola.

Koliko je u stvari legitimno to Društvo direktora škola Srbije? Ako je ono legitimno kako tvrdi ministar Verbić, da li bi onda isto tako bilo legitimno  kada bi se formiralo i  Društvo direktora javnih preduzeća ili Društvo predsednika sindikata škola, koje bi štitilo njihove lične interse a ne interese organizacija koje predstavljaju?!

Uostalom pročitajte dopis Društva direktora škola Srbije upućeno dekanima nastavničkih fakulteta:

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...