Početna » Новости » Светосавска академија под ведрим небом

Светосавска академија под ведрим небом

Око 3.000 наставника који истрајавају у штрајку марширало од Храма Светог Саве до Трга републике.
У Београду су одржане две Светосавске академије: једна под ведрим небом, на Тргу републике, у којој је учествовало око три хиљаде просветних радника из целе Србије који штрајкују од 17. новембра, и друга у Народном позоришту у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Просветари чији је штрајк ушао и у друго полугодиште, окупили су се на платоу испред Храма Светог Саве између 16 и 17 часова. По речима портпарола Уније синдиката просветних радника Србије Јасне Јанковић, одустало се од идеје да наставници из својих места крену дан раније пешице за Београд, већ су долазили колима и аутобусима.

Просветни радници су дошли из Чачка, Ковина, Сремске Митровице, Ниша, Алексинца, Зрењанина, Крушевца, Крагујевца, а у колони су носили пароле „Ко је појео мој факултет”, „Захтевамо редовне и добре пензије и плате”. Светосавски марш се одвијао централним градским улицама, преко Славије и Теразија, а за то време је саобраћај повремено обустављан.

Наставници су око 18 часова стигли до центра Београда, где су се на бини у непосредној близини Народног позоришта смењивали говорници из школа широм Србије и пуштале пригодне светосавске песме. Неки од њих су држали у рукама упаљене свеће, а видели смо и Милорада Антића, председника Средњих стручних школа Београда, како промрзлим колегама дели чоколадице. Протест је завршен око пола сата пре почетка Светосавске академије у Народном позоришту.

Разговори представника синдиката и Министарства просвете требало би да буду настављени у четвртак, када се очекује да предлог посебног колективног уговора (ПКУ) буде разматран на седници Владе Србије, трећи пут од почетка штрајка. Представници запослених у образовању инсистирају на томе да се ПКУ потпише одмах, јер 29. јануара престају да важе сви колективни уговори, независно од Споразума о прекиду штрајка. Влада и Министарство просвете инсистирају с друге стране да се ова два документа потпишу истовремено, што по синдикатима значи успоравање преговора и наставак штрајка.

Подсећања ради, штрајк организују четири репрезентативна синдиката – Синдикат радника у просвети Србије, Унија синдиката просветних радника, „Независност” и Синдикат образовања Србије. Они траже да просветни радници буду изузети од смањења плата у јавном сектору, да се уведу платни разреди, донесе посебни колективни уговор и измени закон.

Извор: Политика

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.