Početna » Zanimljivosti » Трећина средњошколаца прима узнемирујуће позиве

Трећина средњошколаца прима узнемирујуће позиве

Дигитално насиље међу основцима и средњошколцима у Србији узима све више маха, показује истраживање Министарства просвете, науке и технолошког развоја и УНИЦЕФ-а, спроведено уз подршку „Теленора„.

Око 26 одсто средњошколаца, по резултатима истраживања о дигиталном насиљу међу ученицима основних и средњих школа у Србији, било је изложено узнемиравању телефонским позивима, а 23 одсто их је добијало СМС-поруке узнемирујућег садржаја последњу годину дана. Око 17 процената ученика, учесника у анкети, било је жртва узнемиравања на социјалним мрежама, а 11 одсто искусило је нежељено снимање мобилним телефоном или камером.

Око 70 одсто средњошколаца и 43 одсто основаца је прихватило позив за пријатељство на друштвеној мрежи од особе коју не познаје, док је с таквим особама путем чета комуницирало 56 одсто средњошколаца и 28 одсто основаца. На поруке непознатих особа је одговарало 47 одсто средњошколаца и 20 одсто мање основаца, а личне податке на профилима и блоговима је остављало 39 одсто средњошколаца и десет одсто мање основаца. Личне податке непознатим особама је давало 21 одсто средњошколаца и 13 одсто ученика нижих разреда, док је састанке с непознатима прихватило 15 одсто средњошколаца и шест одсто основаца.

Процена је да су у 2012. деца која су користила интернет и мобилне услуге била изложена ризику средњег нивоа, али и да је њихова отпорност на изазове коришћења дигиталних технологија такође била на средњем нивоу. Да би се тај ризик смањио а отпорност ојачала, аутори студије предлажу удружени рад родитеља, просветних радника, државних службеника и услужних компанија.

 

Рачунар имају готово сва деца

Истраживање је показало да 99 одсто средњошколаца, као и 94 одсто старијих и 84 одсто млађих основаца има мобилни телефон. Осим тога, мобилни телефон с приступом интернету има 42 одсто млађих основаца, 65 одсто старијих и 78 одсто средњошколаца. Рачунар имају готово сва деца, а свој рачунар с приступом интернету има их око половине из све три групе испитаника, наводи се у истраживању, које је у оквиру пројекта „Зауставимо дигитално насиље”, спроведено у новембру 2012. године.

 

Извор: Дневник

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...